Gevulde wrap met reuzenbonen chili

Peulvruchten zijn supergezond, maar veel mensen vinden ze niet zo lekker. Iedereen kent de Hollandse bruine bonen, of witte bonen in tomatensaus uit pot. Kijk, als je zulke peulvruchten gewend bent, dan snap ik dat je weinig peulvruchten eet.

Sinds ik minder vlees eet, gebruik ik juist graag peulvruchten. Behalve pluspunten in de vorm van hun hoge eiwitgehalte en hun veelzijdigheid, zijn ze ook erg goedkoop. Win-win dus! Linzen, kapucijners, kikkererwten of kidneybonen, ze staan hier regelmatig op het menu. De gezondheidsraad adviseert in hun nieuwste advies dat we meer peulvruchten moeten gaan eten. Kun je mooi dit recept maken!

Vandaag kookte ik een gerecht met reuzenbonen. Dat zijn enorme witte bonen uit Macedonië, soms ook wel limabonen genoemd. Ik had er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik ze ooit op had. Ik kocht ze bij de LIDL, tijdens de Griekse weken. Griekse bonen uit Macedonië, snappen jullie het nog?

Nevertheless, ik maakte met de bonen een heerlijk gerecht: gevulde wraps met reuzenbonen chili. Dat is chili sin carne, maar dan anders, én in een wrap uit de oven. Superlekker!

Wrap reuzenbonen2

Het recept

Bereidingstijd: 40 minuten (+ 12 uur weken + 40 minuten koken van de bonen)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gram gekookte reuzenbonen
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 tomaten
  • gemengde Italiaanse kruiden
  • 500 gram gemengde groenten in stukken (neem restjes of net wat je in huis hebt):
    • Bloemkool/broccoli
    • Knolselderij
    • Courgette
    • Paprika
    • Wortel
    • Rode ui
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 klein blikje maïs
  • olijfolie
  • chilipoeder
  • peper en zout naar smaak (of een bouillonblokje)
  • 4 tortillawraps
  • 4 flinke eetlepels Griekse yoghurt
  • 50 gram geraspte (geiten)kaas (of meer)
  • stukje bosui/lenteui

De gedroogde reuzenbonen moet je eerst weken en daarna nog 40 minuten koken. Dit deed ik in het weekend, waarna ik de bonen in porties van ongeveer 200 gram invroor. Ideaal, want dan hoef je bij ’t koken doordeweeks alleen nog de bonen te ontdooien. Je kunt eventueel ook bonen uit blik nemen, maar ik weet niet of ze reuzenbonen in blik verkopen. Neem dan gewoon kidney- of witte bonen.

Maak eerst de tomatensaus: snipper een uitje, pers de teen knoflook en fruit deze samen aan in wat olijfolie totdat ze zacht zijn. Voeg een theelepeltje gemengde Italiaanse kruiden toe en de 2 tomaten in stukken. Draai het vuur laag en laat het 20-30 minuten op staan, totdat de tomaten uit elkaar gevallen zijn en je een grove saus hebt. Maak op smaak met peper, zout, chilipoeder en/of een stukje bouillonblokje. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Ondertussen maak je in een andere pan de chili-schotel. Fruit daartoe wat ui aan in wat olie, voeg de gemengde groenten toe (eerst de harde zoals wortel en knolselderij en als laatste de zachtste zoals courgette) en laat dit 10 minuten roerbakken. Voeg het blikje tomatenpuree, eenzelfde hoeveelheid water en de tomatensaus uit de andere pan toe. Breng aan de kook, voeg bonen en maïs toe en laat het geheel nog 10 minuten doorkoken. Proef en breng op smaak met peper, zout, chilipoeder en/of een bouillonblokje.

Zet de wraps open in de ovenschaal. Schep in iedere wrap een flinke lepel Griekse yoghurt en verdeel daar wat lenteui over. Verdeel dan de chili over de wraps. Vouw de wraps dicht, bestrooi ze met geraspte kaas en bak ze in 10 minuten goudbruin in de oven. De bovenkant wordt dan lekker knapperig. Strooi er voor het serveren nog wat extra lenteui over en geniet!

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *