Worteltjestaart

Vriendlief is jarig! Dat betekent: taart bakken. Want natuurlijk wil ’t bezoek iets lekkers bij de koffie, en staat mijn eergevoel het niet toe om meneer kant-en-klaar gekocht gebak te laten trakteren op z’n werk. Vanmorgen vroeg sloeg ik dus al vroeg aan het bakken.

Het moeilijkste vandaag was nog het bepalen wat voor taart het zou worden. Meneer eet graag monchoutaart, een tip die ik via-via ook kreeg, maar ik had geen roomkaas meer in huis. Wel bastognekoeken overigens. Maar goed. Uiteindelijk besloot ik om heel snel en simpel een worteltjestaart te bakken. Voor morgen om te trakteren maakte ik een bastogne-yoghurt-karamel-taart zonder bakken, dat recept post ik later nog wel.

De worteltjestaart maakte ik met Griekse yoghurt. Sinds er regelmatig zo’n emmertje in de koelkast staat, gebruik ik het overal voor. Als crème fraîche in allerlei gerechten (aardappeltortilla of flammkuchen bijvoorbeeld), als basis voor knoflooksaus, in de pruimencake en nu dus ook in de worteltjestaart. Superspul, die Griekse yoghurt!

Worteltjestaart

Het recept

Bereidingstijd: 10 minuten plus 40 minuten oventijd

Ingrediënten:

  • 1 winterwortel, geraspt
  • 2 eieren
  • 150 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 1 halve theelepel gemberpoeder
  • 1 halve theelepel nootmuskaat
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 4 eetlepels olijfolie

Voor het glazuur:

  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1 eetlepel zachte roomboter

Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak het cakebeslag door eerst de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder, nootmuskaat, gember) met elkaar te mengen in een kom. Voeg vervolgens de yoghurt, olie en eieren toe. Roer als laatste de geraspte wortel erdoor. Bekleed een bakvorm (ong. 20×30 cm) met bakpapier, stort het deeg erin en bak de worteltjestaart in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Controleer of hij gaar is door er met een satéprikker in te steken; als deze er schoon uit komt is ‘ie goed.

Laat de worteltjestaart helemaal afkoelen. Maak ondertussen het glazuur door alle ingrediënten met elkaar te mengen tot een klontvrij geheel. Als de taart helemaal is afgekoeld, bestrijk je hem met het glazuur. Snijd blokjes en serveer eventueel met een dotje slagroom.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *