Wortelfrietjes

Terwijl ik dit schrijf, is het schooljaar welgeteld drie hele dagen aan de gang, maar ik zit al helemaal weer in het ritme. Eigenlijk vind ik het ook niet zo erg dat ik weer les mag geven, want hoewel vakantie erg fijn is, zitten er ook grote voordelen aan weer aan het werk zijn. Te weten:

  1. Ik heb superleuke leerlingen
  2. Ik heb superleuke collega’s
  3. Rust en regelmaat is zo gek nog niet…

Maar ja, in plaats van acht uur per dag met eten bezig zijn, ben ik nu acht uur per dag met lesgeven bezig en dus blijft er minder tijd over om te koken. Gelukkig bestaan er ook genoeg superlekkere, supersnelle en supersimpele gerechtjes waarmee je de blits kunt maken. De blits maken, wie zegt dat tegenwoordig nog. Ik word oud, haha!

Goed. Snel, simpel, lekker. Wortelfrietjes! Ik at dit gerechtje ooit met gegrilde worteltjes (van de barbecue, tip!), bramenjam en geitenkaas, op een event georganiseerd door een biologische groentenkweker. De goedkopere en snellere variant staat hieronder. Serveer het als bijgerecht bij aardappels (en eventueel vlees), of bij een barbecue. Ik at er een gepofte aardappel met knoflooksaus bij.

Wortelfriet

Het recept

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 2 personen (bijgerecht):

  • 4 winterwortels
  • 3 theelepels bramen- of bessenjam (ik gebruikte cassis-jam van Bonne Maman, dat is met zwarte bessen)
  • 1/4 blok fetakaas
  • bosuitjes voor de garnering

Schil of schrap de wortels. Ik gebruik een dunschiller, werkt een stuk makkelijker dan schrappen, vind ik. Snijd ze in de lengte in tweeën of in vieren en halveer ze daarna, zodat je stukjes wortel in friet formaat krijgt. Kook de wortels in 5 minuten beetgaar.

Verdeel de wortelfrietjes over een schaal. Verdeel vervolgens de jam en fetakaas eroverheen. Garneer met bosui en serveer warm. Dit is trouwens ook lekker als (tapas)hapje of amuse, in een kleine portie!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *