Volkoren appelbrood

In de fruitmand lagen al een tijdje wat appels, die er niet meer helemaal lekker uitzagen. Je weet wel, met butsen en deuken, een beetje melig aan het worden omdat je toch net iets liever die verse appel opeet. Omdat ik voedsel weggooien verspilling vind (en we met z’n allen al veel te veel voedsel weggooien), besloot ik er iets mee te bakken.

Ik kwam dit recept voor een mooi en origineel appelbrood tegen en besloot daar mijn eigen draai aan te geven. Iets meer dan anderhalf uur later zit ik te genieten van een heerlijk en best-wel-gezond stukje appelbrood. Dit brood kan je ook gemakkelijk meenemen als semi-gezond tussendoortje.

Appelbrood

Het appelbrood voor het de oven in gaat.

Het recept

Bereidingstijd: 20 minuten + 80 minuten rijstijd + 30 minuten oventijd

Ingrediënten:

  • 2 appels
  • 250 gram volkoren (spelt)meel
  • 1 theelepel honing
  • 200 ml lauwwarm water
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 mespuntje zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel suiker ter decoratie

Roer gist en meel door elkaar. Los het zout en de honing op in het water en voeg dit bij het meel. Roer en kneed daarna totdat je een mooie samenhangende bol deeg hebt, die niet meer aan je handen plakt. Doe het deeg in een kom, die je afgedekt met een lauwwarme vochtige theedoek op een warme plek zet, zodat het deeg kan rijzen. Gun het deeg een uurtje om te rijzen.

Snijd, als de rijstijd bijna om is, de appels in dunne partjes. Je hoeft ze niet te schillen – ik deed dat alleen omdat ze zo vol butsen en deuken zaten. Roer de kaneel door de appels.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik en snijd het in repen van 5 cm breed. Verdeel het deeg zigzaggend over een cakevorm. Rangschik de kaneelappeltjes ertussen en bestrooi eventueel met wat suiker ter decoratie. Bak het volkoren appelbrood 30 minuten op 200 graden (heteluchtoven), totdat de bovenkant goudbruin is en het deeg helemaal gaar. Serveer met (gezouten) roomboter (of houdt het gezond en eet het zo).

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *