Verwarmende Italiaanse maaltijdsoep

Bij zulk herfstig weer als nu krijg ik altijd zin in verwarmende gerechten. Stoofpotjes, stevige soepen, chili sin carne, of hete curry. Van die lekkere gerechten die je met een stuk brood erbij kunt eten en waarbij je naderhand niet alleen vol zit, maar ook heerlijk warm van binnen bent. Deze Italiaanse maaltijdsoep is een voorbeeld van zo’n gerecht. Ik zou het ook minestronesoep kunnen noemen, want daar is dit gerecht sterk op geïnspireerd.

Minestronesoep is van oudsher een Italiaans gerecht dat werd gebruikt om restjes op te maken. Volgens wikipedia is er dan ook geen vast recept, dus kan ik deze Italiaanse maaltijdsoep gerust minestronesoep noemen. Maar ja, zonder recept kan ik deze post beter niet schrijven. Voor jullie dan, mijn recept van de verwarmende Italiaanse maaltijdsoep die perfect bij dit vieze weer past. Natuurlijk gebaseerd op wat ik nog aan groenten in mijn koelkast had liggen, dus voel je vrij om het aan te passen aan wat jij nog aan restjes over hebt!

Minestronesoep

Het recept

Ingrediënten voor 4 kommen:

  • 1 potje (250 ml) vleesfond of rundvleesbouillon
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • Veel verse groenten naar keus, ik gebruikte:
    • 1 plak knolselderij van 1 cm dik
    • 1/2 courgette
    • 1/2 paprika
    • 2 stengels bleekselderij
    • 1 prei
    • 4 tomaten
    • 1 handje spinazie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel raz-el-hanout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemengde Italiaanse kruiden
  • Een snufje chilipoeder
  • Spaghetti (zoveel als je normaal pakt voor 1 persoon)
  • Olijfolie
  • 1 liter water
  • Geitenkaas voor de garnering

Snipper de ui en snijd de knoflook in plakjes. Fruit deze samen rustig aan in wat olijfolie. Maak ondertussen de prei en knolselderij schoon, snijd ze in kleine stukjes en was ze goed. Als de ui glazig is, voeg je de prei en knolselderij bij de ui. Stel nou dat je andere groenten hebt gekozen, dan doe je dit met de harde groenten (bijv. wortel, koolraap, aardappel). Laat deze harde groenten eventjes meebakken en blus het geheel dan af met de vleesfond of bouillon.

Breng dit aan de kook en voeg dan de tomatenblokjes toe. Ondertussen ga je alvast je andere groenten schoonmaken en in stukjes snijden. Als het geheel weer kookt, kun je alle andere groenten (behalve bladgroenten zoals spinazie) toevoegen. Nu ga je het geheel ook kruiden: proef, voeg water toe naar smaak en voeg de raz-el-hanout, paprikapoeder, Italiaanse kruiden en chilipoeder toe. Breng het weer aan de kook.

Als het opnieuw kookt, voeg je de spaghetti toe. Lange slierten eten niet zo handig, dus vandaar dat ik ze eerst in stukjes brak. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van spaghetti rijst of andere pasta te nemen. Kies wat je in huis hebt, het is tenslotte een restjes-gerecht!

Het duurt ongeveer 10 minuten voordat de spaghetti gaar is. Voeg in de laatste minuut de spinazie toe. Mocht je graag erwtjes in je soep hebben, dan is dit ook hèt moment om die erbij te doen. Laat de soep nog een minuutje pruttelen totdat de laatste groenten warm zijn en de spaghetti gaar is. Serveer de maaltijdsoep in grote kommen met wat geitenkaas erover als garnering.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *