Vegetarische spiraalquiche

Sommige gerechten ogen zo mooi dat het bijna zonde is om ze op te eten. Deze spiraalquiche is daar wat mij betreft één van. Ik maakte al eerder een vergelijkbare taart, maar deze versie is compleet gepimpt. Het deeg maakte ik van een restje gekookte rijst en havermout en daardoor is het dus een glutenvrije versie geworden. Je kunt ook gewoon kant en klaar deeg voor hartige taart of bladerdeeg gebruiken.

Ik gebruikte rode puntpaprika, courgette en wortel als groenten, maar je kunt natuurlijk iedere groente gebruiken die je wilt, als je hem maar een beetje in lange, dunne plakken kunt schaven. Denk aan aubergine, koolsoorten of prei. Zelfs knolselderij zou misschien wel kunnen. Dit is dus eigenlijk een ideaal recept om restjes op te maken!

Spiraalquiche

Het recept

Bereidingstijd: 40 minuten + 40 minuten oventijd

Ingrediënten voor het deeg:

  • 200 gram gekookte rijst (afgekoeld)
  • 75 gram fijngemalen havermout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 20 gram geraspte (geiten)kaas
  • (chili)peper en zout naar smaak
  • boter om de vorm in te vetten

En voor de vulling heb je nodig:

  • 1 courgette
  • 1 winterwortel
  • 1 rode puntpaprika
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 1 ei
  • (chili)peper en zout naar smaak

Maak eerst het deeg: maal eerst de havermout fijn in de blender. Maal dan apart de gekookte rijst enigszins fijn. Dit wordt al een soort deeg door het vocht wat nog in de rijst zit. Voeg het ei, de olie en de havermout toe en blend even tot het een deegbol wordt. Doe het deeg in een bak, roer/kneed de geraspte kaas erdoorheen en voeg eventueel (chili)peper en zout naar smaak toe. Laat het deeg even 10 minuten rusten. Vet ondertussen een vorm in en verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakvorm met het deeg – als het erg plakkerig is, vet dan je handen in met wat olie, prik wat gaatjes in de bodem en bak het deeg 10 minuten voor.

Ondertussen schaaf je alvast de groenten in lange, dunne repen. Ik gebruikte hiervoor een dunschiller en de paprika sneed ik gewoon in repen die dun genoeg waren om te buigen. Meng de Griekse yoghurt, het ei en de verkruimelde zachte geitenkaas tot een smeerbaar goedje. Trouwens, een paar klontjes erin is helemaal niet erg. Dan heb je gewoon wat meer smaak op sommige plekken.

Als het deeg uit de oven komt, smeer je het geitenkaas/yoghurtmengsel over de bodem. Vervolgens rangschik je de groenten er enigszins spiraalsgewijs in. Zoals je ziet gaat dat aan de buitenkant erg gemakkelijk, maar bewaar de dunste repen voor binnenin, die kunnen gemakkelijk buigen zonder te breken. Bestrooi met kruiden/zout/chilipeper naar smaak en bak de taart nog 25-30 minuten op 200 graden. Serveer de spiraalquiche direct met een lekkere salade als hoofdgerecht of laat hem afkoelen en eet hem koud als lunch. Geniet ervan!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *