Vegetarische gratin met drie keer kool

Ondanks dat de kerstdagen met rasse schreden naderen (mooie uitdrukking die veel te weinig meer gebruikt wordt!), ben ik nog vooral bezig met werk, huishouden en vrienden. Koken schiet er af en toe bij in en als er al gekookt wordt, is het vaak iets saais. Vandaag wilde ik lasagne maken. Vriendlief had echter geen zin in wéér een gerecht met tomatensaus (lekker makkelijk!) dus gooide ik het roer om en maakte deze vegetarische gratin met drie soorten kool.

Ik ben gek op spruitjes. Jammer dat zij zo weinig gebruikt worden in leuke gerechten. Daar moest ik eens wat aan gaan doen! Dit is ovenschotel nummer drie (linkje naar nummer één en twee)met deze geweldige mini-kooltjes. Behalve spruitjes gebruikte ik ook spitskool en koolraap, twee echte wintergroenten.

Je kunt deze ovenschotel met z’n tweeën delen als hoofdgerecht, zoals wij vandaag deden. Maar wat misschien nog wel een beter idee is, is hem te serveren als bijgerecht, bijvoorbeeld met kerst! Voor de vleesliefhebbers: vriendlief stelde voor om spekjes toe te voegen, dat is wellicht het proberen waard.

Vegetarische gratin

Het recept

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 300 gram spruitjes
  • 200 gram koolraap
  • 3 bladeren van een kleine spitskool
  • 2 stengels bleekselderij met blad
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 5 cm prei
  • 4 grote champignons
  • 200 ml slagroom
  • 40 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 ml water
  • stukje geraspte (geiten)kaas
  • olijfolie
  • peper, zout, nootmuskaat

Snipper de ui, bleekselderij en prei. Pers de teen knoflook uit en fruit deze vier groenten zachtjes aan in wat olijfolie. Maak de spruitjes schoon, schil de koolraap en snijd deze in blokjes. Kook de koolraap en spruitjes 5 minuten voor in ruim kokend water. Snijd de champignons in plakjes en de spitskool in dunne reepjes. Voeg bij het ui/prei-mengsel en roerbak 5 minuten. Voeg dan de voorgekookte koolraap en spruitjes toe. Laat de groenten rustig sudderen terwijl je de saus maakt. Kruid eventueel met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak dan de béchamelsaus: smelt de boter op laag vuur. Voeg 1 flinke eetlepel bloem toe en roer goed, zodat de bloem gaart maar het geheel niet aanbrandt. Voeg vervolgens de slagroom en 150 ml water toe. Kruid de saus met peper, zout en nootmuskaat en laat hem minimaal 5 minuten goed doorkoken. Wel goed roeren, het brandt immers snel aan!

De ovenschotel opbouwen is vervolgens erg simpel. Doe de groenten in een ovenschaal, schenk er de saus over en maak af met wat geraspte kaas. Zet de vegetarische gratin met drie soorten kool 20 minuten in de voorverwarmde oven.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *