Veganistische currysoep met gember en kaneel

Voor vandaag stond op het menu: ‘curry met kikkererwten’. Helaas, dat was het gerecht waarvan vriendlief afgelopen zaterdag vond dat het op het menu moest komen te staan, maar waar ik al heel de week geen trek in had. Ik had zin in een verwarmende soep. Omdat we wel de ingrediënten voor curry in huis hadden, besloot ik het nuttige met het aangename te combineren en maakte ik deze verwarmende, veganistische currysoep.

Wij aten deze soep als maaltijdsoep met een pitabroodje (bij gebrek aan naanbrood) ernaast. Door de kikkererwten en koolrabi vult de soep goed genoeg om op deze manier gegeten te worden. Heb je ‘m liever als voorgerecht? Serveer dan kleinere porties en voeg minder kikkererwten toe.

En oh ja. Niet schrikken van de lijst met ingrediënten. Heb je niet alles precies in huis, neem dan als basis currypasta uit een potje en voeg daar gewoon meer van toe voor meer smaak.

Veganistische currysoep

Het recept

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 3 grote kommen vol:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 theelepel paprikapasta (kun je weglaten of vervangen door een flinke snuf paprikapoeder)
  • 1 theelepel currypasta (zelfgemaakt of uit een potje)
  • olijf/zonnebloemolie
  • 1/2 koolrabi (of andere groenten naar keuze, courgette en/of bloemkool doen ’t ook goed)
  • 1/2 paprika
  • 2 tomaten
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 blik kokosmelk
  • chilivlokken (te vervangen door chilipoeder)
  • kaneel
  • citroensap
  • zout
  • water

Snipper de ui en de gember heel fijn. Pers de teen knoflook uit boven een pan met olie, voeg ui en gember toe en fruit deze drie samen aan tot de ui zacht is. Voeg alvast wat zout toe, dat helpt om de ui sneller glazig te krijgen. Als de ui zacht en glazig is, doe je de paprika en currypasta erbij. Goed roeren en nog een minuutje laten fruiten.

Snijd ondertussen de koolrabi, paprika en tomaten in stukken. Voeg als eerste de koolrabi toe, die moet het langst garen. Dan de paprika en als laatste de tomaten. Die geven lekker al wat vocht af, nu krijg je echt het curry-idee. Kruid alvast met wat zout, kaneel en citroensap. Laat de groenten 5 minuten meebakken.

Voeg na 5 minuten, als de tomaten een klein beetje uit elkaar gevallen zijn, het blik kokosmelk toe. Breng de hele curry weer aan de kook. Als het kookt, doe je de kikkererwten erbij. Opnieuw aan de kook brengen en dan is het moment daar, je kunt gaan proeven. Neem een grote lepel en test je smaakpapillen. Is het niet pittig genoeg? Chilivlokken/poeder gaan je redden! Is het te romig? Voeg wat citroensap en zout toe. En tot slot, is het soep-achtig genoeg? Voeg eventueel water toe. Dat helpt ook als het te zout of te pittig is geworden.

Serveer de currysoep direct uit de hete pan in grote kommen. Erbij eet je flatbread of pitabrood. Geniet ervan!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *