Uiensoep

Sommige gerechten schitteren in eenvoud. Deze uiensoep maak ik altijd als ik me net niet helemaal topfit voel, zoals vandaag. Vooral als ik dan geen kippensoep meer in de diepvries heb zitten, want dat is eigenlijk nog lekkerder. Maar gelukkig is uiensoep een goede vervanger.

Wist je dat uien hartstikke gezonde groenten zijn? En dat een grote ui al gauw 150-200 gram weegt? Dus met een grote portie goed gevulde uiensoep ben je hartstikke goed bezig! Het makkelijke van deze soep is dat ik hem gewoon maak met een potje bouillon. Niks geen bouillon trekken, dat duurt me allemaal veel te lang. Zo af en toe kan een potje bouillon met stukjes vlees best, vind ik.

Uiensoep (2)

Het recept

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 2 grote uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 potje runderbouillon met vlees
  • 3 van zulke runderbouillonpotten water
  • 10 gram roomboter
  • stukje (Turks) brood of stokbrood
  • 50 gram geraspte (geiten)kaas
  • chilipeper en versgemalen peper naar smaak

Snijd de uien in halve ringen en pers de teen knoflook uit. Schep het vet van de bouillon af en smelt dit samen met de roomboter in een pan. Voeg de uienringen en knoflook toe. Laat deze 10 minuten zachtjes aanfruiten.

Maak ondertussen de broodjes: snijd het brood in stukken van gewenste grootte (zodat ze in de kommen passen) en bestrooi de stukjes brood met geraspte kaas. Zet het brood 10-15 minuten in de oven op 200 graden, zodat de kaas smelt en het brood knapperig wordt.

Voeg dan, als de uien zacht zijn, de bouillon en de drie potten water toe aan de soep. Breng de uiensoep aan de kook, laat hem 20 minuten goed doorkoken en serveer met brood, gegratineerd met kaas, erbovenop en/of erbij. Strooi eventueel nog wat geraspte kaas door de uiensoep voor extra smaak.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *