Turkse Pizza: Lahmacun

Voor de Foodblogswap van deze maand mocht ik koken van BeeJee Kookt. Zij is een Utrechtse die na haar studententijd vond dat het tijd was voor wat meer bewustwording en kookt sindsdien veel biologisch en met spelt. Haar blog staat dan ook vol met heerlijke gezonde recepten, van smoothies en salades tot ontbijtjes en muffins. Ik bleef maar scrollen en dacht bij heel veel recepten: “Oh, die ga ik maken!” “Oh nee, toch deze!”, maar kwam uiteindelijk uit bij een recept voor Turkse Pizza.

Ik houd van pizza, ik houd van Turks eten (in Nijmegen zit een geweldig Turks restaurant, van supervriendelijke mensen, die gewoon echt lekker Turks eten serveren) maar ik had nog nooit lahmacun op. Tijd om dat eens te proberen. Het recept was vrij simpel, je maakt een bodem, gehaktmengsel erop, bakken en klaar. Maar stiekem (en BeeJee’s recept waarschuwde me er al voor) kost het best veel tijd. Het deeg moet immers lang genoeg rijzen.

Omdat het recept voor 10 lahmacuns is, nam ik de helft van het deeg. Wij zijn hier maar met z’n tweetjes… Helaas was ik niet zo slim en nam wel de volle hoeveelheid gehaktmengsel. Morgen maar pittige gehaktballetjes eten dus! Je zult zien dat ik ook de vulling ietsje aanpaste. De paprika was op, dus die zit er niet in. Bovendien vond ik het na het pureren van de tomaten met de peper en de ui al pittig genoeg, dus liet ik het chilipoeder en de zwarte peper weg.

Lahmacun

Het recept

Bereidingstijd: 30 minuten + 1,5 uur rijstijd

Ingrediënten voor 6 stuks:

  • 250 gram tarwebloem
  • 1 el olijfolie (of zonnebloemolie)
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 el Griekse yoghurt
  • flinke snuf zout
  • ongeveer 100-150 gram lauwwarm water

En voor de vulling:

  • 250 gram gehakt (Ik nam half-om-half, niet echt verantwoord voor mensen die echt Turks willen eten omdat er varkensvlees in zit. Neem bij voorkeur runder- of lamsgehakt.)
  • 1 rode peper
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • Een bosje peterselie
  • 1 el tomatenpuree
  • olijfolie
  • zout

Eerst maak je het deeg door de bloem met het gist en een snuf zout in een kom te doen, en daar voorzichtig de olijfolie, yoghurt en het grootste deel van het water bij te gieten. Goed schudden met de kom tot alle bloem bedekt is en dan kun je gaan kneden. Voeg eventueel meer water toe als je deeg te droog blijft. Vorm een mooie bol van het deeg en leg deze in een kom met een vochtige theedoek eroverheen 1,5 uur te rijzen.

Maak de vulling door de tomaten, rode peper (voor minder pittigheid, verwijder de zaadlijsten) en ui, allemaal in grove stukken, samen met de peterselie en een klein scheutje olie, in de blender tot een grove massa te pureren. Proef voordat je het vlees toevoegt of er nog iets bij moet. Roer dan het gehakt, de tomatenpuree en een snufje zout erdoorheen.

Het bakken van de lahmacuns gaat als volgt: je neemt een klein bolletje deeg (formaat pingpongbal) en rolt dit op een met olie ingesmeerd werkblad uit tot een pannenkoekje. Je verhit alvast een pan met een klein beetje olie erin. Dan schep je ongeveer 1-2 eetlepels gehaktmengsel op het deeg en bak je de lahmacuns één voor één op laag vuur in een koekenpan met deksel. Duurt ongeveer 5-6 minuutjes, dan is de bovenkant ook gaar.

BeeJee maakte een stapel van de lahmacuns tussen twee theedoeken. Zij stapelde de tweede op z’n kop bovenop de eerste, enzovoorts. Bij mij resulteerde dat in dat de vulling van sommige lahmacuns afviel! Maar ik gebruikte dan ook twee borden ipv. theedoeken, eigenwijs is niet altijd wijs… Doeken gebruiken dus, of niet stapelen maar meteen opeten.

Je serveert de Turkse pizza’s met sla en komkommer en een klein beetje citroensap. Rol ze op (of vouw ze dubbel) en eet smakelijk! Als je het echt heel pittig vindt, kun je van wat Griekse yoghurt, wat geraspte komkommer en een uitgeperst teentje knoflook een heerlijk sausje maken voor erbij.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *