Tiramisu met bastogne

Een tijdje geleden publiceerde ik een cheat-versie van de tiramisu met liquor 43 in plaats van ammaretto en zonder slagroom. Je begrijpt, het was tijd voor een ‘echte’ tiramisu. Natuurlijk wel weer met een originele twist, dus maakte ik, geïnspireerd door vrienden, deze tiramisu met bastogne.

Bastognekoeken hebben van zichzelf meer smaak dan de traditionele lange vingers. Dat maakt dat deze tiramisu extra lekker is, vind ik. Mocht je nou liever wél lange vingers gebruiken, dan kun je nog steeds dit recept volgen, maar lees je overal ‘lange vingers’ waar ‘bastogne koeken’ staat. Overigens is deze tiramisu nog steeds niet helemaal origineel, want ik heb het opgeklopte eiwit weggelaten, maar daar wordt-ie absoluut niet minder lekker van!

Tiramisu (2)

Het recept

Bereidingstijd: 20 minuten + 4 uur wachttijd

Ingrediënten:

  • 18-20 bastognekoeken (bijna een heel pak)
  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 3 theelepels witte basterdsuiker
  • 4 eetlepels ammaretto
  • 150 ml espresso
  • cacao ter decoratie

Roer de mascarpone los met 1 theelepel witte basterdsuiker en 1 eetlepel ammaretto. Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker en mix dan de mascarpone er doorheen. Leg een bodempje bastognekoeken op de bodem van een glazen schaal, mix espresso en de resterende 3 eetlepels ammaretto en druppel met een theelepeltje voorzichtig wat koffie-ammaretto mix over de koekjes, totdat zij allemaal doordrenkt zijn. Verdeel de mascarponeroom in tweeën en verdeel de eerste helft over de koekjes. Leg een nieuwe laag bastognekoekjes op de mascarponeroom en besprenkel ook deze laag met de ammaretto-koffie. Smeer af met mascarpone en zet de schaal minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Bestuif voor het serveren met cacao.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *