Stoofvlees met herfstbock en appel

Het is herfst en het regent buiten. Of nou ja, regen… Het miezert al dagen. Het is van dat weer waarbij ik het liefst bij mijn ouders in de serre bij de kachel met houtvuur zou gaan zitten. Maar ja, helaas moest er gewoon gewerkt worden en hebben wij zelf geen kacheltje, dus zorg ik maar voor herfstige gerechten.

Genoeg geklaagd. Dit herfstige weer is een goed excuus om lekker lang in de keuken te staan. Ik maakte stoofvlees met herfstbock en appel: heerlijke combinaties van herfstige smaken! Gelukkig heb ik een snelkookpan, anders was het onbegonnen werk om na een werkdag nog stoofvlees te maken. Mocht je dit stoofvlees in een normale pan willen maken, kies dan voor een vrije middag of maak het ’s avonds voor de volgende dag.

En o ja. Op de foto zie je het bewijs dat ik wel eens spijbel qua koken… Ik had geen zin om aardappelpuree te maken en vriendlief geen zin in groenten. Dan maar frietjes erbij, een frietje stoofvlees is namelijk ook erg lekker!

Stoofvlees herfstbock

Het recept

Bereidingstijd: iets meer dan 1 uur met snelkookpan of iets meer dan 2.5 uur zonder snelkookpan

Ingrediënten voor iets meer dan 2 personen:

  • 400 gram runderstooflappen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • flinke hand verse lavas
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 theelepel provencaalse kruiden
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 bierflesje herfstbockbier
  • 1 theelepel bloem
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 appel
  • olie en boter om in te bakken
  • ongeveer 400 ml water

Snijd de ui in ringen en plet de tenen knoflook met een mes. Smelt de boter, voeg een scheut olie toe en fruit de uien samen met de tenen knoflook even aan. Snijd de bleekselderij in stukken, voeg deze toe en doe er ook meteen de lavas, laurier en kruiden bij. Snijd het vlees in grote stukken en voeg dit toe.

Laat het vlees aan alle kanten bruin worden. Voeg dan de basterdsuiker, zout en bloem toe. Laat dit even meebakken en blus alles dan af met de herfstbock. Voeg zoveel water toe dat alles net onderstaat. Breng het geheel aan de kook, roer de mosterd erdoorheen en voeg de appel in stukken toe.

Met snelkookpan: Doe de deksel op de pan en wacht 40 minuten. Laat dan de stoom ontsnappen en haal de deksel van de pan. Zet de pan op hoog vuur en laat het, onder continu roeren, inkoken tot de gewenste dikte. Dit duurde bij mij nog ongeveer 15 minuten. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel basterdsuiker. Serveer met frietjes of aardappelpuree en groenten. Ook appelmoes is er lekker bij!

Zonder snelkookpan: Doe de deksel op de pan en laat het stoofvlees 2 uur sudderen. Roer af en toe. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte, controleer dit af en toe. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel basterdsuiker. Serveer met frietjes of aardappelpuree en groenten. Ook appelmoes is er lekker bij!

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *