Spruitjes met knolselderij, appel en spek

Spruitjes, je houdt ervan of je haat ze. Blijkbaar kan iets ertussenin ook, dan is het antwoord op de vraag ‘Lust je spruitjes?’: ‘Ligt eraan hoe ze zijn klaargemaakt’. Vriendlief valt in die laatste categorie. Ik trouwens ook, ik at ooit spruitjes die bijna snot waren en dan zijn ze echt niet lekker meer. Maar dat was een uitzondering.

Spruitjes met een beetje bite, kort gekookt en daarna geroerbakt, beetje nootmuskaat en wat spekjes erbij… Ik vind het superlekker! Ik besloot deze leuke minikooltjes (want dat zijn het eigenlijk) te combineren met knolselderij en appel. En dat pakte goed uit! Spruitjes met appel is een klassieke combinatie. Spruitjes met spekjes ook, vind ik. Blijft over spruitjes met knolselderij. Kool en knol. Groot en klein. Groen en wit. Da’s toch een match made in heaven?

Spruitjes

Het recept

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 2 á 3 personen:

  • 700 gram spruitjes
  • 6 mooie kleine aardappels
  • 2 plakken knolselderij van 1 cm dik
  • 1 appel
  • 1 pakje spekjes (150 gram)
  • klontje boter om in te bakken
  • peper, zout en nootmuskaat

Maak de spruitjes schoon en zet ze met ruim water op. Kook ze in 3-5 minuten bijna beetgaar. Zet de pan met spruitjes aan de kant. Halveer de mooie kleine aardappels (als ze mooi genoeg zijn hoef je ze niet eens te schillen), snijd de plakken knolselderij in dobbelsteentjes en kook deze samen in 10 minuten bijna beetgaar.

Bak de spekjes zonder extra vet knapperig. Doe de spekjes in een kommetje, maar houd het bakvet in de pan. Voeg een klontje boter toe en roerbak de aardappels, knolselderij en spruitjes een paar minuten. Schil dan de appel en snijd hem in stukjes, voeg hem toe en roerbak nog 10 minuten, tot de appel zacht is en de spruitjes gaar. Ze moeten nog wel wat bite hebben. Voeg de knapperige spekjes toe, breng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat en serveer direct.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *