Spaanse quiche met chorizo en kikkererwten

Ik houd van koken met restjes. Koelkast opentrekken, een halve paprika, een tomaat en een bakje gekookte kikkererwten vinden en niet weten wat je er mee moet. Gisteren was zo’n dag. Op het menu stond ‘hartige taart’, maar eigenlijk vond ik dat te veel werk.

En toch. Toen ik de inhoud van mijn koelkast eens goed bestudeerd had, kwam ik tot de conclusie dat het een quiche moest worden. Ik maakte er een Spaanse quiche van door behalve de kikkerwten, paprika en tomaat ook chorizo te gebruiken. Chorizo is een ideale worst om mee te koken. Het gedraagt zich een beetje als spekjes; je kunt het uitbakken, het heeft veel smaak en je kunt het in talloze gerechten gebruiken. Ik gebruik het ook graag in de couscous of in een stoofpotje bijvoorbeeld.

Spaanse quiche

 

Het recept

Bereidingstijd: 30 minuten + 40 minuten oventijd

Ingrediënten:

  • 6 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 4 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 1 ui
  • 200 gram (1/2 blik) kikkererwten (de rest gebruik je in de salade of curry(soep))
  • 1/2 paprika
  • 1 winterwortel
  • 5 cm courgette
  • 1 klein blikje maïs (140 gram)
  • 1 tomaat
  • 10 cm chorizo
  • 20 gram geraspte (geiten)kaas
  • peper, zout, chilipoeder en paprikapoeder naar smaak
  • paneermeel/beschuit/panko voor op de bodem
  • boter om de vorm mee in te vetten

Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Bekleed een springvorm met bakpapier, vet de randen in en bekleed de springvorm met bladerdeeg. Om ervoor te zorgen dat de bodem van je quiche niet te zompig wordt, prik je gaatjes in het bladerdeeg en strooi je er 2 eetlepels paneermeel overheen. Zorg dat de hele bodem bedekt is. Zet de springvorm in de koelkast tot gebruik.

Snijd de chorizo en de tomaat in dunne plakken en leg deze aan de kant. Ongeveer 2 cm chorizo snijd je niet in plakken maar in kleine blokjes, die je vervolgens even zonder olie aanfruit in een koekenpan of wok. Snijd de ui in halve ringen en voeg deze toe. Snijd vervolgens de wortel, paprika en courgette in stukken en voeg ook deze toe, in die volgorde. Let op: als de chorizo niet al te vet was, zul je misschien wat olijfolie erbij moeten doen om te voorkomen dat het aanbrandt. Als laatste bak je de maïs en de kikkererwten kort mee.

Kluts de eieren, roer er de slagroom doorheen en kruid met peper, zout, chili- en paprikapoeder. Pak je vorm uit de koelkast. Doe de groenten in de vorm en leg de plakken chorizo en tomaat er in een mooi patroon overheen. Giet het eierroommengsel over de taart, vouw het bladerdeeg deels dicht, bestrooi met geraspte kaas en bak in 40 minuten goudbruin en gaar op 200 graden. Serveer warm met een salade erbij of neem een afgekoeld stukje mee naar je werk als lunch. Geniet ervan!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *