Snelle flammkuchen

Flammkuchen zijn het Duitse antwoord op de pizza. Toen ik in Duitsland studeerde, leerden wij van onze Duitse vrienden een supersimpele variant van deze heerlijke flammkuchen te maken. Want eigenlijk moet je, net als bij pizza, deeg maken, kneden, laten rijzen, uitrollen, weer laten rijzen… Enzovoorts.

Een traditionele flammkuchen is belegd met een mengsel van schmand (soort Duitse crème fraîche), ui, spek en kaas. In Nederland kun je voor de schmand het beste crème fraîche gebruiken, al is dat iets vetter. Een scheutje melk maakt het wat dunner en magerder. Wil je het nog iets gezonder maken, dan kies je voor verschillende groenten, tomatensaus en veel groene kruiden.

Deze variant is een beetje studentikoos: we gebruiken namelijk kant en klare wraps als bodem. Het is een erg leuk gerechtje om te maken met gasten, zeker als er kinderen bij zijn of mensen waarvan je niet zeker weet wat ze wel en niet lusten. Omdat iedereen zijn eigen wraps belegt, is er nooit iemand die het echt niet lust! Bovendien hoeven de belegde wraps maar 4-5 minuten in de oven, dus hoef je nooit lang te wachten.

Dek de tafel zo dat iedereen kan pakken wat hij wil

Nu komt het probleem: het is niet echt een recept te noemen. Je neemt gewoon wat je lekker vindt. Maar om toch een richtlijn te geven, vind je hieronder wat wij op tafel hadden staan. Houdt in ieder geval het volgende aan: je belegt ze met saus, toppings en kaas naar keuze en bakt ze 4-5 minuten op 200 graden. De kaas is dan gesmolten en de randjes zijn lekker knapperig geworden.

Heb je na dit recept nog wraps over? Gebruik ze als basis voor tortillachips of maak er quesadilla’s mee!

Het recept

Ingrediënten voor 3 personen (neem meer schaaltjes met hetzelfde of met andere lekker dingen als je met meer personen bent):

  • 2-3 wraps per persoon
  • 1 schaaltje crème fraîche saus:
    • 1 bekertje crème fraîche
    • 1 teen knoflook
    • scheutje volle melk
    • snufje paprikapoeder
    • gesnipperde bieslook
    • chilivlokken
  • 1 schaaltje uitgebakken spekjes
  • 1 schaaltje rode uienringen
  • 1 schaaltje geraspte kaas
  • 1 schaaltje tomatensaus:
    • 1 blikje tomatenpuree
    • 1/2 blik tomatenblokjes
    • 1 kleine gesnipperde ui
    • 1 teen knoflook
    • snufje suiker
    • olijfolie
    • peper en zout
  • 1 klein schaaltje chorizo
  • restjes groenten:
    • paprikareepjes
    • bloemkoolroosjes
    • champignonpartjes
    • courgetteblokjes
  • gesnipperde groene kruiden:
    • platte peterselie
    • krulpeterselie
    • heel veel bieslook

Verwarm je oven voor op 200 graden.

De crème fraîche saus maak je door de crème fraîche los te roeren met een scheutje melk en dit mengsel vervolgens op smaak te maken met een uitgeperst teentje knoflook, wat paprikapoeder en bieslook. Strooi er wat bieslook en chilivlokken over ter decoratie.

De tomatensaus maak je door een uitje te fruiten in wat olijfolie, de knoflook toe te voegen en dan de tomatenpuree. Even laten bakken, tomatenblokjes erbij, door laten koken en op smaak maken met suiker, peper en zout. Serveer met wat groen erop ter decoratie.

De rest van de schaaltjes vul je simpelweg met de ingrediënten die jij lekker vind. Neem verschillende schaaltjes en glaasjes, dat staat leuk.

De flammkuchen beleg je aan tafel met saus en toppings naar keuze. Je bakt ze vervolgens 4-5 minuten op 200 graden totdat de kaas gesmolten is en de randjes knapperig zijn.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *