Rode risotto met biet

Dit recept is een favoriet van vriendlief. Ik geef zelf niet bijzonder veel om rode bieten – ze zijn wel oké, zeg maar – maar vriendlief is helemaal fan. Vooral in combinatie met feta. Zo af en toe maak ik dus deze rode risotto met biet om meneer gelukkig te maken. Ik word er ook wel gelukkig van hoor, zo’n leuk bordje kleur!

Om de risotto helemaal dieprood te kleuren gebruikte ik vandaag een heerlijke biologische rode wijn. Houd je niet van wijn in je eten, gebruik dan bouillon met bietensap. Als je voorgekookte bietjes koopt, kun je deze rode risotto met biet in iets meer dan een half uurtje op tafel hebben staan. Ideaal voor een doordeweekse dinsdag!

Rode risotto met biet

Het recept voor rode risotto met biet

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 3 á 4 personen (serveer er eventueel een salade bij):

  • 2 flinke rode bieten (voorgekookt, 250 gram)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 glas rode wijn (250 ml)
  • 1 liter bouillon (kan van blokje, je gebruikt het niet allemaal)
  • water
  • 300 gram risottorijst
  • olijfolie
  • feta en tuinkers ter garnering

Zet de bouillon op het vuur en breng deze aan de kook. Snipper ui en bleekselderij en fruit deze samen kort aan in wat olijfolie. Pers de tenen knoflook erboven en fruit ook deze mee. Als de ui glazig is, voeg je de risottorijst toe. Roerbak totdat alle rijstkorrels zijn bedekt met een dun laagje olie. Blus dan af met de helft van de wijn.

Blijf nu goed opletten: telkens als de rijst dreigt droog te koken, roer je er een flinke (saus)lepel bouillon doorheen. Let wel op en proef af en toe, want je wilt niet dat je risotto te zout wordt. Snijd ondertussen de bieten in dobbelsteentjes en voeg ook deze toe. Blijf roeren en vocht toevoegen – mocht je risotto te zout dreigen te worden, schakel dan over op water in plaats van bouillon. Dit hele proces blijf je herhalen totdat de rijst beetgaar is. De laatste keer dat je vocht toevoegt gebruik je de andere helft van de wijn. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat dat zo is; de risotto wordt dan ook lekker smeuïg. Laat het nog een halve minuut goed doorkoken en serveer met feta, tuinkers en eventueel een salade naar smaak.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *