Risotto met knolselderij en spinazie

Risotto is een soort gemakkelijk comfortfood. Het is smeuïg, in één pan te maken en je kunt er precies in doen wat jij lekker vindt. Vandaag maakte ik risotto met knolselderij en spinazie. De knolselderij omdat ik dat van tevoren bedacht had – op het menu stond ‘risotto knolselderij’ – en de spinazie omdat die in de koelkast lag en op moest. Tsjah. Wie heeft dat nooit, restjes die op moeten?

Nevermind. Ik maakte dus risotto met knolselderij en spinazie. Dat beschrijft het gerecht redelijk goed. Eigenlijk moet je bij risotto bouillon gebruiken, maar ik had geen bouillonblokjes meer, en om nou bouillon te gaan trekken op een doordeweekse donderdag… Dat ging me te ver. In plaats daarvan gebruikte ik een laurierblaadje, peper en zout en natuurlijk de knolselderij als smaakmakers. Ging ook prima. Werk je liever met bouillon, dan kan dat natuurlijk ook.

Knolselderij risotto2

Het recept

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 2 á 3 personen:

  • 3 plakken knolselderij van 1 cm dik
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 150 gram risottorijst
  • 2 flinke handen verse spinazie
  • olijfolie
  • 500 ml heet water (of minder)
  • 100 ml witte wijn
  • peper, zout en laurierblad
  • 50 gram fetakaas
  • geroosterde pijnboompitjes

Snipper de ui, pers de teen knoflook uit en fruit deze samen aan in wat olijfolie. Snijd de knolselderij in dobbelsteentjes en voeg deze bij de ui. Kruid alvast met wat zout, dan wordt de ui mooier glazig omdat die vocht gaat verliezen. Voeg, als de ui mooi glazig is, de risottorijst en het laurierblad toe. Roer totdat de rijst, knolselderij en ui goed gemengd zijn en voeg dan de wijn en een scheut heet water (eventueel uit de waterkoker) toe.

Breng aan de kook, blijf roeren en wacht tot het vocht is opgenomen door de rijst. Voeg telkens als het vocht is opgenomen, een scheut heet water toe. Doe dit een minuut of 20-30, totdat de rijst gaar en zacht is. Het geheel wordt dan smeuïg doordat het zetmeel uit de rijst vrijkomt. Roer vervolgens de spinazieblaadjes erdoor en wacht tot zij slinken. Kruid met peper en zout, vis het laurierblad eruit en serveer met verkruimelde fetakaas, geroosterde pijnboompitjes en eventueel een frisse salade.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *