Risotto met biet

De afgelopen paar dagen heb ik veel geëxperimenteerd in de keuken. Zo fijn, meivakantie! Behalve geheel nieuwe gerechtjes uitproberen, was ik ook bezig met het heruitvinden van bestaande gerechten. Vriendlief is bijvoorbeeld helemaal fan van deze risotto met biet. En inderdaad, die is heerlijk, maar ziet er niet echt geweldig uit.

Nieuw recept, nieuwe presentatie, oftewel: risotto met biet twee-punt-nul. Door het wit met rood en groen te laten contrasteren, ziet je bord er meteen een stuk leuker uit dan wanneer je er alleen een roze massa op mikt. De smaken zijn overigens wel vergelijkbaar, gelukkig maar!

Overigens past dit recept door het gebruik van gelatine niet in een vegetarisch dieet. Je kunt de bietengelei echter gemakkelijk weglaten en vervangen door een dun plakje gekookte rode biet.

Risotto met biet2

Het recept

Ingrediënten voor 2 kleine porties (voorgerecht):

  • 1 grote rode biet, voorgekookt
  • 150 ml sap of kookwater van de rode biet
  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 gram paëllarijst (want de risottorijst was op)
  • 50 gram fetakaas
  • 1/2 rode ui
  • Een paar hazelnootjes
  • Wat rucola
  • Olijfolie
  • Groene saus:
    • 1 flinke hand raapstelen, brandnetel, spinazie of andere groene bladgroenten
    • iets minder selderij, peterselie en/of lavas
    • slagroom, peper en zout naar smaak

Maak eerst de bietengelei als je die in je gerecht wilt: week de gelatine 5 minuten in koud kraanwater, verwarm het bietensap en los de gelatine erin op. Giet het uit over een bakpapiertje en laat het in een uurtje in de koelkast stollen tot een mooie gelei.

Maak de groene saus door de groene bladgroenten samen met de groene kruiden te koken in een klein beetje water. Pureer, zeef en maak het groene vocht wat je overhoudt op smaak met wat slagroom, peper en zout. Laat eventueel nog even inkoken tot het wat dikker en geconcentreerder is.

Kook de rijst in weinig water (zonder de rijst te wassen, je wilt zetmeel!) tot deze beetgaar is. Als er nog veel vocht bij zit, kun je hem even afgieten, maar dat hoeft niet. Meng de rijst met de feta en eventueel wat gehakte hazelnootjes. Snijd de rode ui in mooie halve ringen. Snijd de biet in mooie stukken en plakken. Bak deze stukken en plakken in wat olijfolie tot zij warm zijn en een mooi krokant laagje hebben gekregen.

Maak dan het bord als volgt op: Neem wat gelei, daarbovenop twee quenelles van de rijst. Daartegenaan een stuk biet, een plakje biet en wat garnering van rucola. Leg de uienringen er omheen en druppel er wat groene saus bij.

Als je het in grotere porties serveert (gebruik dubbele hoeveelheden van alles behalve de saus en gelei) heb je een heerlijk hoofdgerecht.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *