Raapstelen salade met sperziebonen

Het is lente! Dit weekend was het zooo belachelijk lekker weer, maar helaas kon ik er alleen gisteren even van genieten. Het was namelijk ook proefwerkweek… Stapels nakijkwerk dus. Maar gelukkig, aan alles komt een eind, dus kon ik vanmiddag eindelijk even de tuin in. De raapstelen in mijn mini-kasje hadden ook genoten van het lekkere weer van de laatste tijd en waren klaar om geoogst te worden. Vandaag aten wij dus deze heerlijke raapstelen salade met sperziebonen. Lekker zomers!

Deze raapstelen salade aten wij met een gekookt ei erbij als maaltijdsalade, maar wij zijn niet zulke grote eters. Wellicht vind je het lekker om er een aardappel bij te koken of een stukje vlees bij te bakken, dat moet je zelf weten. Vriendlief en ik aten hem zo, in het zonnetje, heerlijk. Van mij mag dit weer nog wel even aanhouden.

Oh ja. Mocht je nu denken: “Raapstelen, wat zijn dat?”, schaam je niet. Ik at ze vorig jaar voor het eerst toen een collega ze voor me meenam en kende ze daarvoor ook niet. Het zijn een soort hele jonge koolplantjes die je heel vroeg in de lente al kunt telen. Je eet ze rauw of bijvoorbeeld door de stamppot. En ze zijn erg lekker!

Raapstelen salade

Het recept voor raapstelen salade met sperziebonen

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 100-150 gram raapstelen
  • 200 gram sperziebonen (diepvries, tel 20 minuten langere bereidingstijd bij verse)
  • 4 kleine tomaten
  • 10 cm komkommer
  • 100 gram hamblokjes
  • 1 bolletje mozzarella
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 theelepels grove mosterd
  • sap van een halve citroen
  • snufje zout

Kook de sperziebonen kort tot zij beetgaar zijn. Maak de raapstelen schoon en zet ze weg in water met een klein kneepje citroensap zodat zij niet slap worden. Snijd tomaten, komkommer en mozzarella in dobbelsteentjes of partjes. Roer de yoghurt, mosterd, citroensap en een snufje zout tot een snelle, romige en frisse dressing.

Meng alle gesneden ingrediënten met elkaar en met de dressing. Schep er op het laatst de raapstelen, die je nog even in drieën snijdt, door en serveer direct. Voor een complete maaltijdsalade serveer je er een gekookt ei en/of een gekookte aardappel bij. Geniet ervan!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *