Pruimencake met yoghurt

Ik houd van lijstjes maken. Dingen die ik nog wil zien, wil doen of wil koken. Die laatste lijst staat opgeslagen als concept op deze blog, zodat ik hem altijd bij de hand heb. Op dat lijstje stond tot gisteren deze yoghurtcake met citroen. Tot gisteren, want toen besloot ik de pruimen van de markt te verwerken in een lekkere cake.

Ik gebruikte natuurlijk het recept van Eslem, maar paste dat aan naar deze pruimencake met yoghurt. Citroenen had ik immers niet in huis. Ook geen Turkse yoghurt trouwens, dus heb ik Griekse genomen. Ging ook prima. Het resultaat: een superlekkere frisse cake met zoetzure stukjes pruim. Lijkt me super om mee te nemen naar een picknick, of als tussendoortje, of voor vanavond, bij (na) de barbecue met vrienden. Als ‘ie dan nog niet op is… Haha!

Pruimencake yoghurt

Het recept

Bereidingstijd: 15 minuten + 80 minuten wachttijd

Ingrediënten:

  • 7 grote pruimen
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram suiker
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 3 eieren
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 30 ml citroensap (uit zo’n geel flesje)

Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd ze nogmaals in de lengte doormidden. Bestrooi de stukken met een eetlepel suiker en een eetlepel bloem, en schud de bak totdat zij helemaal bedekt zijn. Zet aan de kant. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en bekleed alvast een cakevorm met bakpapier.

Klop de eieren met de rest van de suiker luchtig. Voeg yoghurt, olie en citroensap toe en blijf mixen. Voeg als laatste het bakmeel in porties toe. Zet dan de mixer uit en roer de pruimen erdoor. Giet het beslag in de cakevorm, roer nog eventjes zodat de pruimen een beetje bovenop liggen (ze zakken vanzelf naar beneden). Bak de cake in 80 minuten mooi goudbruin en gaar. Na 50 minuten heb ik de cake afgedekt met aluminiumfolie, omdat hij anders zou gaan verbranden aan de bovenkant. Test met een prikker of dat de cake gaar is (die moet er schoon uit komen).

Laat de cake afkoelen op een rooster, en het liefst op z’n kop. Anders zakt al het vocht naar beneden, waar de pruimen ook al zitten. Dan wordt het aan de onderkant een beetje een vochtige, kledderige boel. Op z’n kop laten afkoelen dus. En daarna… Genieten! Bolletje vanille-ijs erbij… Lekker hoor!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *