Pittige gehaktburgertjes

Weet je nog, die lahmacun die ik een tijdje geleden maakte? Ik maakte te veel gehaktmengsel in verhouding met het deeg, dus ik had erg veel gehakt over. Omdat ik echt een hekel heb aan het weggooien van voedsel (verspilling!!), heb ik het gehakt bewaard om er later wat anders mee te maken.

Het gehakt was toen al gemengd met tomaten, uien en kruiden, maar ik zal hieronder ook dat nog even herhalen. Het werden namelijk zulke lekkere gehaktburgertjes dat ik ze best nog eens zou willen maken! Daar is geen lahmacun voor nodig (al was die ook erg lekker). Serveer de burgertjes met een frisse saus van yoghurt, knoflook, komkommer en een snufje zout, dat compenseert een beetje voor hun pittige karakter.

Pittige gehaktburgertjes

Het recept

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 restje lahmacun-gehaktmengsel of:
    • 250 gram half om half gehakt
    • 2 tomaten
    • 1 theelepel tomatenpuree
    • 1 ui
    • bosje peterselie
    • 1 rode peper
    • olijfolie
    • beetje zout
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel (of 2 verkruimelde beschuiten)

Om het gehaktmengsel te maken, mik je alles behalve het gehakt in de blender en blend je kort. Roer het gehakt erdoorheen. Vervolgens voeg je een ei toe en het paneermeel om te zorgen dat de gehaktburgertjes stevig worden. Het mengsel is namelijk door alle groenten vrij waterig, en je wilt niet dat je burgertjes uit elkaar vallen tijdens het bakken. Voeg eventueel nog wat extra paneermeel of een extra eitje toe als het niet stevig genoeg is.

Vorm met een eetlepel kleine bolletjes. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de bolletjes dan aan één kant goudbruin. Druk ze plat met een lepel en draai ze om. Laat de gehaktburgertjes ongeveer 3 minuten per kant bakken, dan zouden ze gaar moeten zijn. Dat hangt overigens wel een beetje af van de dikte. Check of de dikste gaar is door die op te offeren en doormidden te snijden. Serveer met een frisse yoghurt-komkommer-saus.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *