Panzanella

Met dit zomerse weer is er niets lekkerder dan een salade. Lekker fris, weinig moeite om te maken en het ligt niet zwaar op de maag. Deze panzanella is eigenlijk niets anders dan een tomatensalade met stukken brood. Supersimpel, maar wel erg lekker!

Van oudsher wordt een panzanella gegeten als er oud brood is dat op moest. Je kunt er allerlei restjes in verwerken, maar de basis is altijd tomaten, azijn, olijfolie en brood. Voor het zoutige gebruikte ik ansjovis in plaats van zout om er zo wat gezonde vetten aan toe te voegen. Bovendien is ansjovis ook Italiaans, toch?

Panzanella

Wij aten dit vandaag als hoofdgerecht. Gisteren zijn we namelijk met de schoonfamilie op pad geweest en aten we een XXL-Schnitzel in Duitsland. Tijd voor een balansdag dus! Je kunt er eventueel nog een sardientje bij grillen of het als voorgerecht serveren. Of eet het als lunch, ook lekker!

Het recept

Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten wachttijd

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 grote trostomaten
  • 200 gram gemengde cherrytomaatjes in verschillende kleuren
  • 100 gram komkommer
  • flinke hand basilicumblaadjes
  • 1 mini-afbakciabatta
  • flinke scheut olijfolie
  • flinke scheut rode wijnazijn
  • 1 klein blikje ansjovis in olijfolie
  • gemalen venkelzaad

Snijd alle tomaten in stukken en doe deze met een scheut olijfolie en een flinke scheut rode wijnazijn in een kom. Snijd ook de komkommer en de basilicum fijn en doe deze erbij. Goed husselen, dan kan het lekker intrekken.

Doe de ansjovis met de olie uit het blikje in de pan. Bak de ansjovis in 10 minuten totdat hij uit elkaar valt. Verkruimel dan de ansjovisfilets over de tomaten. Weer goed husselen, dan kunnen de smaken goed intrekken. Laat de kom met tomaten/komkommer/azijn/ansjovis zeker 20-30 minuten staan. Proef even of dat er nog peper/zout/suiker/azijn bij moet. Als het goed is, smaakt het fris-zurig met zoute stukjes van de ansjovis.

Scheur de ciabatta in stukken. Doe deze met wat olijfolie en venkelzaad in een ovenschaal. Bak de afbakciabatta-stukjes in 10 minuten op 200 graden goudbruin en knapperig. Tussendoor even roeren zorgt dat ze overal knapperig worden. Voeg op het bord de ciabatta bij de tomaten. Serveer direct.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *