Ovenschotel met spruitjes, bloemkool en brie

Ik vertelde laatst al dat ik vaak een weekmenu maak. De enige dag die eigenlijk nooit wordt ingevuld, is de vrijdag. Daar staat dan vaak iets als: “restjes”; “soep oid” of “ovenschotel?”.  Vandaag was weer zo’n vrijdag, waarop ik fijn aan het improviseren sloeg.

De koelkast lag vol met halve stukken groenten: een handje spruitjes, een stronkje witlof, een halve bloemkool… Bovendien ging ik tellen en vond ik 6 (zes!) verschillende soorten kaas. Behalve brie hebben we geitenkaas, mozzarella, mascarpone, roomkaas en oude kaas in huis. Tsjah, blijkbaar houden we van kaas.

Logischerwijs combineerde ik het een met het ander tot deze romige ovenschotel met spruitjes, bloemkool en brie. Een heerlijk vegetarisch gerecht met macaroni dat supersnel op tafel staat. Minimale moeite (alles kook je in één pan), maximaal resultaat!

Ovenschotel spruitjes bloemkool brie

Het recept

Bereidingstijd: 15 minuten + 15 minuten oventijd

Ingrediënten voor 3 á 4 personen:

  • 250 gram spruitjes
  • 250 gram bloemkool
  • 250 gram macaroni
  • 100 gram brie (of meer)
  • 200 ml slagroom
  • handje verse basilicum
  • paneermeel
  • peper, zout en nootmuskaat naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de spruitjes schoon, snijd de bloemkool in roosjes en kook deze samen met de macaroni in 8 minuten beetgaar. Giet dit af, maar bewaar twee eetlepels kookvocht. Doe de macaroni en de groenten in een ovenschaal. Kruid met peper, zout en nootmuskaat naar smaak. Snijd de basilicum klein, strooi deze eroverheen en voeg het kookvocht toe. Giet dan de slagroom over de basilicum. Snijd de brie in plakken en verdeel deze weer over de slagroom. Als laatste bestrooi je de ovenschotel met wat paneermeel voor wat crunch. Zet de ovenschotel met spruitjes, bloemkool en brie 15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de brie gesmolten is. Serveer direct.

PS. Je kunt ook restjes gekookte spruitjes en/of bloemkoolroosjes gebruiken voor dit recept. Kook dan de macaroni apart, roer de groenten er doorheen en vervolg het recept vanaf het punt waarin je het samen in de ovenschaal doet.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *