Luchtige scones

Jaren geleden bakte ik eens samen met mijn moeder scones. Ik geloof dat ze voor een verjaardag waren ofzo, maar zeker weten doe ik het niet. We serveerden ze met stevig opgeklopte slagroom (ongezoet!) en verschillende soorten jam. Ook lemon curd doet ’t goed bij deze heerlijke zoete broodjes. Vorig weekend was ik met vriendlief in de stad, waar we een kop koffie (ik dronk thee, of course) dronken en wat stond daar op de kaart? Juist! Scones! Helaas met aardbeienjam, dus ik nam een brownie (heel vervelend).

Reden genoeg om weer eens scones te bakken. De gouden tip om luchtige scones te bakken vond ik op Goddelijke Recepten.nl: niet te veel kneden. Gewapend met zelfrijzend bakmeel, suiker, boter, ei en melk ging ik de strijd aan. Het resultaat? Heerlijk luchtige, licht-zoete scones die perfect passen bij een kopje Earl Grey. Of wat voor thee dan ook. Ze zijn gewoon hartstikke lekker!

Luchtige scones

Het recept voor luchtige scones

Bereidingstijd: 20 minuten + 15 minuten oventijd

Ingrediënten voor 10-12 kleine, luchtige scones:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • 150 ml volle melk
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • een snufje zout

Doe het zelfrijzend bakmeel, de suiker, het snufje zout en het bakpoeder in een kom. Snijd er de boter met twee messen doorheen, totdat je geen duidelijke klontjes meer ziet. Kneed eventueel met je handen de restjes boter erdoor. Meng ei en melk, klop goed en voeg de helft van dit mengsel bij het deeg. Roer met een lepel of een vork totdat al het mengsel is opgenomen. Voeg nogmaals de helft van wat je over hebt toe. Roer weer en voeg eventueel weer de helft van wat je over hebt toe. Zorg dat het een luchtig deeg blijft, niet gaan kneden dus!

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Nu kun je twee dingen doen: je maakt kleine balletjes van het deeg (formaat pingpongbal) en die druk je enigszins plat, of je rolt het deeg voorzichtig uit en je steekt er met een uitsteekring mooie rondjes uit. Werkt allebei, ik vind ze misschien wel iets mooier robuust met de eerste methode.

Leg de scones op de bakplaat, besmeer ze met melk/eimengsel en bak ze in 15 minuten goudbruin en gaar. Serveer de scones met hete thee, stevig opgeklopte slagroom (voeg eventueel een mespuntje suiker en ieniemini snufje zout toe) en abrikozenjam. Of kies een andere jam die jij lekker vindt. Geniet ervan!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *