Linzenstoofpotje met chorizo

Volgende week beginnen de scholen weer. Tenminste, hier in het zuiden. In de rest van het land is iedereen al lang weer aan het werk of aan het studeren. Maar goed, voor mij zijn dit dus de laatste dagen vakantie…

En helaas – mag ik even klagen? – wat een verschrikkelijk weer was het. Ik had chorizo in huis gehaald voor een zomerse couscousschotel, die we dan daags erna nog konden eten als salade, bij voorkeur aan de Waal, in de zon. Dat ging niet lukken helaas. In plaats daarvan gebruikte ik de chorizo in een hartverwarmend linzenstoofpotje. Beetje winters, of herfstachtig, maar dat mag met storm buiten. Toch?

Gelukkig had ik door het slechte weer wel tijd om eens wat tips en trucs te lezen over foodfotografie. Stoofpotjes zien er namelijk al snel een beetje…. “viezig” uit op foto’s. Vervolgens ging ik rustig experimenteren met borden, kommetjes, achtergronden (planten staan erg raar) en bestek. Daar kwam deze foto uit. Weer eens iets anders dan mijn standaard “snel een foto maken anders is het koud”-foto’s. Fijn!

Linzen chorizo

Het recept

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 3 á 4 personen:

  • 1/2 chorizoworst (ong. 125 gram dus)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 spaanse peper
  • 1 flinke winterwortel
  • 1/2 prei
  • 1/2 courgette
  • 1 puntpaprika
  • 1 blikje linzen (400 gram)
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 1 lenteuitje
  • water
  • olijfolie
  • peterselie, bieslook, peper en zout naar smaak

Snipper de ui en de peper en pers de knoflook. Snipper en was de prei en snijd de wortel in kleine stukjes. Fruit de ui, peper, knoflook, prei en wortel even aan in wat olijfolie. Zet het op laag vuur, dan kunnen de groenten langzaam garen. Laat dit onder af en toe roeren een minuut of 10 opstaan.

Snijd ondertussen de paprika, courgette en chorizo in stukken. Voeg na 10 minuten de paprika en courgette toe. Laat deze 5 minuten meebakken. Voeg dan de chorizostukjes toe. Laat ook weer 5 minuten meebakken. Voeg als laatste de tomatenpuree, 4 lege tomatenpureeblikjes water en de linzen toe. Breng het geheel aan de kook. Laat de schotel nog 5 minuten doorkoken.

Proef en maak op smaak met verse gesnipperde peterselie, bieslook en zout/peper. Garneer met peterselie en lenteui. Ik serveerde er een komkommersalade bij voor een friszure tegenhanger van deze hartige stoofschotel. Geniet ervan!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *