Knolselderijsalade

Ik houd van knolselderij. Dit lelijke eendje is zo veelzijdig in te zetten, dat het hartstikke zonde is dat veel mensen hem alleen in de erwtensoep gebruiken! Eerder maakte ik al knolselderij carbonara, waarbij de knolselderij de pasta vervangt. Maar ik stop hem eigenlijk overal in: in een eenpansgerecht met spruitjes, in de risotto of zelfs in een hartige tarte tatin! Gisteren maakte ik deze knolselderijsalade, die het goed deed als snelle maaltijd en lunch, maar wellicht ook niet misstaat op een feestje.

Met kerst kreeg ik van mijn zusje het – overigens algeheel geweldige – kookboek ‘Vegalicious’. Op bladzijde 152 staat een recept voor “Knolselderij in remouladesaus met kappertjes en mosterd”. Dat moest ik uitproberen! Ik paste het recept natuurlijk iets aan aan mijn wensen tot deze knolselderijsalade.

Zo gebruikt het kookboek 100 ml olijfolie, waar ik de smaak van de olijfolie iets te veel vind overheersen. Ik gebruikte 50 ml olijfolie en 50 ml zonnebloemolie. Ook voegde ik augurkjes en rode ui toe voor iets meer pit. Dit recept is het lekkerst als je het een uurtje voor gebruik in de koelkast zet, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Serveer de knolselderijsalade met vers afgebakken of geroosterd brood.

Knolselderij remoulade

Het recept

Bereidingstijd: 20 minuten + 1 uur wachttijd

Ingrediënten:

  • 1 knolselderij (ik gebruikte een halve, maar hield dan ook de helft van de saus over)
  • 1 rode ui
  • 1 eidooier
  • 2 flinke eetlepels citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • 50 ml olijfolie
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 3 middelgrote augurken
  • verse peterselie en/of bieslook
  • peper en zout naar smaak

Schil de knolselderij, snijd hem in plakken van ongeveer 3 mm dik en snijd deze plakken vervolgens in even dunne reepjes. Kook de reepjes knolselderij in 3 minuten beetgaar. Giet de knolselderij af en laat hem afkoelen. Snijd ondertussen de ui doormidden. Snipper de ene helft en snijd de andere helft in mooie halve ringen. Snijd de kappertjes (spoel ze eventueel even af voor gebruik) en de augurken in hele kleine stukjes.

Maak de saus als volgt: klop met een garde de eidooier, citroensap en mosterd door elkaar. Voeg in een dun straaltje de olie toe, terwijl je fanatiek blijft kloppen. Na een tijdje dikt de saus in. Doe dan de rest van de olie erbij en blijf kloppen. Voeg de yoghurt, gesnipperde rode ui, kappertjes en augurken toe. Breng op smaak met verse peterselie/bieslook, peper en zout.

Roer de saus met telkens een flinke eetlepel door de knolselderij, totdat alle knolselderij bedekt is, maar hij nog niet drijft in de saus. Eventueel houdt je dus wat saus over. Voeg de uienringen toe. Zet de knolselderijsalade in de koelkast tot gebruik, zodat de smaken in kunnen trekken. Serveer met brood en geniet!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *