Knolselderij carbonara

Als docent werk ik graag met experimenten om mijn leerlingen zelf de ontdekking van iets nieuws te laten ervaren. Zelf vind ik experimenteren ook erg leuk, zeker met eten. Ik kocht ooit een spirelli om spaghetti te maken van groenten. Tot nu toe had ik het bij de veilige optie courgette spaghetti gehouden, maar vandaag experimenteerde ik met knolselderij.

Het was even puzzelen hoe je een knolselderij in een spirelli krijgt, maar net zoals met een potlood met hoeken gaat dat op zich best prima. Wél was het een soort van instant work-out, omdat je nogal wat armspieren gebruikt om de vrij harde knolselderij door de spirelli te draaien. Maar… Dan heb je ook wat!

Ik gebruikte de knolselderijslierten als spaghetti in het bekende gerecht spaghetti carbonara. En dan de klassieke versie, zonder room dus. Maar toch ook niet helemaal klassiek, want ik voegde champignons, ui en knolselderij toe, liet de spaghetti weg en gebruikte geitenkaas in plaats van parmezaanse kaas. Ach ja, het was een experiment, dan mag dat, toch? Volgens vriendlief was het experiment in ieder geval geslaagd!

Knolselderij carbonara

Het recept

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1/2 knolselderij
 • 2 plakken rauwe ham
 • 1 ui
 • 4 middelgrote champignons
 • 1 teen knoflook
 • 1 theelepel gedroogde Italiaanse/Provençaalse kruiden
 • 2 eieren
 • 50 gram harde geitenkaas
 • olijfolie
 • peper en zout
 • spinazie of rucola voor erbij

Begin met het maken van de knolselderijslierten, die kosten namelijk het meeste tijd. Snijd hiervoor de knolselderij in stukken die in de spirelli passen. Draai ze rond zodat de spirelli zijn werk kan doen; verzamel de slierten op een bord. De laatste restjes knolselderij die je niet meer door de spirelli gedraaid krijgt, snijd je in stukken. Kook de knolselderijslierten in 3 minuten in ruim kokend water beetgaar.

Bak in een pan zonder olie de plakken rauwe ham krokant. Rasp de kaas, klop de eieren los en meng met het grootste gedeelte van de kaas. Houd een klein beetje geraspte kaas over voor de garnering.

Snijd de ui in dunne halve ringen, de champignons in plakjes en fruit deze samen met de overgebleven stukjes knolselderij en een uitgeperste teen knoflook aan in wat olie. Voeg de kruiden toe en roerbak dit mengsel 10 minuten, tot de ui heel zacht is en de knolselderijblokjes gaar zijn. Giet dan de knolselderijslierten af en roer deze door het ui/champignonmengsel.

Draai het vuur uit en roer meteen het eimengsel erdoor. Door de hitte van de knolselderij spaghetti zal de saus binden. Serveer de knolselderij carbonara met wat rucola of spinazie, de achtergehouden geraspte kaas en met de uitgebakken stukken rauwe ham.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *