Kippenbouillon

Ugh. Ik ben ziek thuisgebleven vandaag. Bah, wat heb ik daar een hekel aan. Gelukkig had ik nog kippensoep in de diepvries staan, die ik dit weekend zelf gemaakt had. Want als je je niet helemaal (of beter gezegd, helemaal niet) lekker voelt, is alleen dunne kippenbouillon lekker.

Deze keer geen uitgebreide blogpost, alleen even een verwijzing naar de gezonde eigenschappen van home-made kippenbouillon. Klik. Als ik me morgen wat beter voel krijgen jullie wellicht een interessante post over shakshuka, tarte tatin van wintergroenten of chili met reuzenbonen, allemaal interessantere gerechtjes die deze week op het menu staan, maar waar m’n hoofd nu totaal niet naar staat. Voor nu: gezonde, helende kippenbouillon.

Kippenbouillon

Het recept

Bereidingstijd: minimaal 4 uur

Ingrediënten voor ongeveer 2 liter soep:

  • 1 grote biologische kippenbout
  • 20 gram boter
  • 4 bosuitjes
  • 1 winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • een flinke hand lavas
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 2 liter water
  • 2 theelepels zout
  • peper naar smaak

Snijd de ui in grove stukken, de bosui en selderij in drieën en de winterwortel in repen. Smelt de boter, fruit de helft van de ui even aan en voeg de kippenbout toe. Laat deze even garen totdat het vel lichtbruin begint te worden. Voeg dan de rest van de ui, 2 bosuitjes, winterwortel, selderij, een schoongemaakte teen knoflook, een half pepertje en alle lavas toe. Doe er 2 liter water bij en het zout en breng het geheel aan de kook.

Als het kookt, laat je het 2 uur zachtjes sudderen. Dan neem je de kippenbout eruit en pluk je het vlees van het bot. Zet het vlees tot gebruik in de koelkast. Doe de botten, het vel, kraakbeen en de groenten terug in de pan en laat de soep nog 1,5 uur trekken. Zeef de kippenbouillon boven een andere grote pan, gooi de botjes, groenten en al dat in de zeef blijft liggen weg en breng de bouillon opnieuw aan de kook. Proef en breng op smaak met zout, peper en/of meer water. Voeg het weggezette kippenvlees toe. Snipper de laatste bosuitjes (en/of wat voor groenten jij dan ook wilt toevoegen) boven de pan, laat deze even meekoken en serveer de kippenbouillon zo puur mogelijk.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *