Kapucijnersoep

Het lijkt erwtensoep, maar dat is het niet! Deze kapucijnersoep is wel heel gezond, vullend en verwarmend, maar een stuk zomerser dan de oud-Hollandse erwtensoep. Er zijn van die dagen dat je van hot naar her aan het rennen bent en eigenlijk nog niets gedaan krijgt. Vandaag was zo’n dag. Lang in de keuken staan zit er dan bij mij ook niet in… Eigenlijk had ik gepland om kippenbouillon te trekken, maar ja, als je tegen zes uur wilt gaan koken, wordt bouillon trekken ook niets meer. Gelukkig stond deze soep in 20 minuten op tafel!

Omdat ik toch soep wilde eten, dook ik de voorraadkast in en daar vond ik een pot kapucijners. Dat was lang geleden! Ik verwerk ze wel eens in de curry, of doe ze op een broodje als ‘Engels’ ontbijt, maar in de soep had ik nog nooit gedaan. De soep heeft een bite door de hele kapucijners die er nog in zitten. Je proeft de fris-zoete paprika, het spicy van het chilipoeder, het knapperig-zoute van de gebakken uitjes… Kortom, gewoon hartstikke lekker!

Kapucijnersoep

Het recept

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 4 kommen:

  • 1 grote pot kapucijners (680 gram)
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 stengels bleekselderij (met blad mag)
  • 1/2 paprika
  • 5 cm preiwit (het witte deel van de prei)
  • 1/2 bouillonblokje
  • 1 liter water
  • scheutje olijfolie
  • zout, chilipoeder, paprikapoeder naar smaak
  • knapperig gebakken uitjes (kant en klaar is net zo makkelijk) en gesneden selderij voor de garnering

Snipper de ui, was de bleekselderij, snipper deze ook en fruit beide met een uitgeperste teen knoflook even aan in wat olijfolie. Voeg, als de ui glazig is, een half bouillonblokje en 5 glazen (ongeveer een liter) water toe. Laat de kapucijners goed uitlekken en doe ook deze erbij. Breng de soep aan de kook. Als het kookt, schep je twee schuimspanen aan kapucijners (met ui en bleekselderij) eruit en pureer je de rest met de staafmixer. Doe de uitgeschepte kapucijners weer bij de soep en breng hem opnieuw aan de kook.

Snijd de prei in hele dunne ringetjes en de paprika in (dunne) stukjes. Voeg deze groenten bij de soep. Proef en kruid de kapucijnersoep met chilipoeder, paprikapoeder en zout naar smaak. Ik vind het lekker als het een beetje pittig is, dus ik gebruikte best wat chili- en paprikapoeder. Laat de soep 2 minuten koken.

Serveer de soep in robuuste kommen. Strooi bovenop de soep wat knapperig gebakken uitjes en wat snipperde selderij (blad). Eventueel geef je er een stuk oerbrood bij om te dippen. Smakelijk!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *