Kaassaus (voor bij de broccoli)

Back to basic, zonder pakjes en zakjes koken. Één van de moeilijkste dingen vond ik de saus namaken die mijn moeder vroeger bij broccoli of bloemkool serveerde. Dat was een saus die bestond uit 1 pakje slagroom en 1 bakje kruidenroomkaas. Smelt door elkaar en klaar is je saus. Omdat ik graag wat meer controle had over wat er precies in mijn saus belandde, experimenteerde ik tot ik deze kaassaus had gevonden. Gebaseerd op béchamelsaus, maar dan lekkerder. En bijna net zo simpel als de saus van mijn moeder!

Broccoli kaassaus

Ingrediënten:

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • een scheutje melk
  • 150 ml water of melk
  • 50 gram kaas
  • nootmuskaat
  • zout

Begin met het maken van een roux: smelt de roomboter en roer er de bloem doorheen. Laat dit eventjes pruttelen terwijl je blijft roeren. Dan gaart de bloem, maar brandt het niet aan. Blus het na een minuut of twee af met een scheutje melk. Blijf roeren en voeg beetje bij beetje het water of de rest van de melk toe totdat de saus alle vloeistof heeft opgenomen. Snijd de kaas in hele kleine stukjes (of rasp hem) en laat deze door de saus smelten. Maak de saus op smaak met nootmuskaat en zout. Serveer met kort gekookte of gestoomde broccoli, bloemkool of alle andere groenten waar je vroeger zo’n ondefinieerbare witte saus bij kreeg!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *