Hardgekookte eieren in kerriesaus

Morgen is het Pasen en dat betekent natuurlijk veel eten. Tenminste, bij ons in de familie. Maar ik kan me zomaar voorstellen dat het op een ander niet anders is. Vroeger, toen ik nog thuis woonde, aten wij 2 keer per jaar vegetarisch. De eerste keer op aswoensdag (daags na carnaval), de tweede keer op Goede Vrijdag. Overblijfselen van een Katholieke traditie om tussen twee feesten even rustig aan te doen. Wat tijd voor bezinning, zeg maar. Op die twee dagen aten wij steevast hardgekookte eieren in kerriesaus.

Zo gauw ik uit huis ging, heb ik die eieren en die kerriesaus zo snel mogelijk afgezworen. Ik zou dat nooit meer eten! Jarenlang heb ik veel vega gegeten, maar juist op aswoensdag en Goede Vrijdag at ik demonstratief vlees. Gewoon, omdat het kon. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dus besloot ik dit jaar op Goede Vrijdag hardgekookte eieren in kerriesaus te maken. Ik maakte het zelfs met zilvervliesrijst, zoals mijn moeder ook altijd deed. En het was nog lekker ook! Veel lekkerder dan ik me herinnerde.

Hardgekookte eieren in kerriesaus

Het recept

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 200 gram zilvervliesrijst
 • 20 gram boter
 • 1 eetlepel bloem
 • 1 eetlepel kerriepoeder
 • 1 pakje slagroom
 • 4 eieren
 • Een halve paprika
 • Een handje champignons
 • 2 eetlepels ananasstukjes uit blik
 • Scheutje olijfolie om in te bakken
 • Zout en peper
 • Eventueel: tomaten voor erbij

Maak eerst de kerriesaus, deze kun je goed voorbereiden en aan de kant zetten. Heb je straks je handen vrij, wel zo fijn! Smelt daarvoor 20 gram boter in een kleine pan, voeg de bloem toe en roer tot het een glad geheel is. Doe ook het kerriepoeder erbij en roer weer. Laat dit nu een paar minuutjes zachtjes doorpruttelen, zodat de bloem kan garen. Als laatste voeg je het pakje slagroom toe en laat je het weer even doorkoken, tot je een mooie, gele, gebonden saus hebt. Maak op smaak met peper, zout en eventueel meer kerriepoeder. Je kunt er ook een lepel sap van de ananas bij doen.

Dan, de eieren. Deze kook je in 6-8 minuten in gezouten water tot zij hardgekookt zijn. Dit kun je ook al gerust vantevoren doen. Leg de hardgekookte eitjes even aan de kant.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kind kan de was doen: water opzetten, wachten tot het kookt, rijst erbij en wachten tot die gaar is. Duurt ongeveer 15 minuten. Klaar.

Om alles bij elkaar te laten komen, pel je de eieren en bak je deze even in wat olijfolie, totdat zij een lichtbruin korstje hebben. Snijd je paprika en champignons in kleine stukjes. Haal de eieren uit de pan, voeg de champignons en paprika toe en bak deze kort aan in de olijfolie. Voeg de ananasstukjes toe en laat deze even meebakken.

Serveren is simpel: rijst op een bordje, groenten erbij, eitjes erbij en overgieten met de saus. Serveer met wat tomaten (eventueel met een vinaigrette) en geniet van dit ouderwetse paas-gerecht.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *