Gistloos flatbread

Gisteren publiceerde ik dit recept voor een vegan groentecurry. Daarbij serveerde ik pitabroodjes, omdat die nog in de koelkast lagen en op moesten, maar eigenlijk serveer je natuurlijk naanbrood bij zo’n curry. Ik maak vaak een snelle variant van naanbrood, namelijk dit flatbread zonder gist. Doordat het geen gist bevat, hoeft het niet te rijzen en heb je binnen een kwartiertje een heerlijk broodje.

Het is zelfs zo’n gemakkelijk recept dat wij, toen we vorig jaar gingen kamperen in Luxemburg, in plaats van broodjes alleen een kilo bloem en wat zout meenamen. Dat neemt een stuk minder plek in dan zakken met bolletjes en zo konden we iedere morgen verse broodjes bakken! Zeg nou zelf, dat is toch veel lekkerder dan zachte bolletjes van de supermarkt?

Vandaag at ik het restje van de curry van gisteren met zo’n heerlijk snel broodje als snelle lunch. Vandaar ook de laptop die snel aan de kant is geschoven op de achtergrond. Oeps!

Gistloos flatbread

Het recept

Ingrediënten voor een oneindig aantal broodjes

  • Tarwebloem
  • Zout
  • Lauw water
  • Olie om in te bakken

Je leest het goed, drie ingrediënten zonder vaste hoeveelheden.

Doe zoveel bloem in een kom als jij denkt nodig te hebben voor je broodjes. Dat is vrij gemakkelijk, aangezien de broodjes ongeveer even groot zijn als het hoopje bloem wat je nodig hebt. En als je toch te weinig lijkt te hebben, kun je altijd nog bijvoegen. Meng de bloem met een flinke snuf zout.

Maak een kuiltje in de bloem. Giet daarin een scheutje water. Maak nu draaibewegingen met de kom, zodat het water en de bloem mengen. Na een tijdje zie je een soort deeg ontstaan. Probeer of je het vast kunt pakken, voeg zo nodig bloem of water toe. Ik gok dat ik per 200 gram bloem ongeveer 100 ml water gebruik, maar je moet het echt op gevoel doen. Blijf draaien met de kom tot al het water is gemengd met de bloem.

Dan volgt het leukste gedeelte: kneden! Kneed je deeg tot het heel soepel is. De gluten moeten zich echt ontwikkelen tijdens het kneden, omdat het brood niet meer hoeft te rijzen. Als je een vliesje kunt trekken van het deeg is het goed.

Vorm (eventueel met een deegroller) broodjes van het deeg, formaat kleine pannenkoek. Bak de broodjes in hete olie ongeveer 3 minuten per kant totdat zij een mooie bruine korst krijgen. Serveer met beleg naar keuze of natuurlijk bij een lekkere curry of soep.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *