Gezonde pizza

En, hoe gaat het met de goede voornemens? Zijn er al mensen die niet meer aan het afvallen zijn? Ons voornemen om de katten her op te voeden is deels gestrand… Mevrouw vindt nog steeds dat de tafel haar domein is, maar ze eet al niet meer van vriendlief z’n bord. Volhouden dus!

Aan diegenen die moeite hebben om vol te houden met bijvoorbeeld gezond eten, presenteer ik dit recept voor gezonde pizza. Natuurlijk ook voor iedereen die van pizza houdt (zeker op vrijdag!) maar liever een gezondere variant maakt. De bodem bestaat uit groenten, havermeel en ei en de toppings kun je zo gezond maken als je zelf wilt. Ik gebruikte courgette, geitenkaas en champignons, maar leef je uit!

Deze gezonde pizza bevat (zonder toppings!) al bijna 800 gram aan groenten in de bodem en de saus. Dat is nog eens verantwoord pizza eten!

IMG_20160114_185456

Het recept

Bereidingstijd: 30 minuten (bodem) + 20 minuten afbakken 

Ingrediënten voor 2 kleine pizza’s of 1 plaatpizza:

Voor de bodem:

  • 100 gram havermout
  • 100 gram koolraap
  • 150 gram bloemkool
  • 2 middelgrote eieren
  • 20 gram geraspte (geiten)kaas
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Eventueel wat peper en zout naar smaak

Voor de saus:

  • 1 blikje (400 gram) tomatenblokjes
  • 1 grote verse tomaat, in stukjes
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 10 blaadjes basilicum
  • 1 theelepel gemengde Italiaanse kruiden
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Voor de toppings:

  • groenten naar keuze (bijv. courgette)
  • paddenstoelen of vlees naar keuze (bijv. champignons)
  • kaas naar keuze (bijv. zachte geitenkaas)

Maak eerst de bodem. Verwarm de oven voor op 200 graden en maal de havermout in de blender fijn tot meel. Doe in een aparte kom en doe de koolraap en bloemkool in stukjes in de blender. Maal ook deze fijn tot het de structuur van couscous heeft. Voeg bij het havermeel, roer er twee eieren, de geraspte kaas en de olijfolie doorheen en kneed het tot een stevige deegbal. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat of ronde vorm. Bestrooi met peper en zout en bak de bodem 20 minuten voor op 200 graden.

Terwijl de bodem in de oven staat, kun je de saus maken. Snipper de ui, pers de teen knoflook en fruit deze samen aan in wat olijfolie. Zorg voor een heel laag vuurtje, voeg de kruiden toe en blijf af en toe roeren. Laat de ui in 10 minuten heel zacht worden. Draai dan het vuur hoger, voeg de tomaat (zowel vers als uit blik) en basilicum toe en breng aan de kook. Laat nog 5 minuten goed doorkoken, breng op smaak met peper en zout en gebruik hem daarna op de pizza.

Beleg je voorgebakken bodem met de saus en toppings naar keuze. Bak de gezonde pizza dan nog 20 minuten op 200 graden, totdat de kaas gesmolten is en de randjes van de bodem knapperig zijn. Snijd in punten en serveer direct!

PS. In het kader van de goede voornemens, doe ik weer eens mee aan het foodblogevent. Deze maand is het thema ‘goede voornemens’ en daar past deze gezonde pizza natuurlijk perfect bij!

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *