Gezonde brownies met linzen, bieten en banaan

Laatst was ik in een boekenwinkel in Rotterdam, waar een kookboekpresentatie van het boek ‘Bonen!’ van Joke Boon plaatsvond, compleet met een proeverij van bonenhapjes. Gezonde brownies met zwarte bonen, doperwtenspread met zongedroogde tomaat… Erg lekker! Enthousiast door de smaak van de hapjes kocht ik het boek (gesigneerd en wel!) maar ik kookte er nog niets uit.

Ook dit recept is slechts geïnspireerd door het – overigens geweldige – boek: Joke bakte zwarte bonenbrownies en linzentruffels, maar ik had alleen linzen en wilde per sé brownies. Beide recepten doorgelezen om een beetje feeling te krijgen waar ik mee bezig was, en aan de slag! Met een goede blender of keukenmachine is het verrassend gemakkelijk om deze glutenvrije, vezel- en vitaminerijke gezonde brownies te maken.

gezonde brownies linzen bieten banaan

Het recept voor gezonde brownies met linzen, biet en banaan

Bereidingstijd: 15 minuten + 40 minuten oventijd

Ingrediënten:

  • 1 blik linzen (400 gram)
  • 1 voorgekookte rode biet (130 gram)
  • 2 (over)rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 4 eetlepels honing (plus extra als je het nog niet zoet genoeg vindt)
  • 2 eetlepels kokosolie (roomboter werkt ook prima)
  • 4 eetlepels cacao

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed ook alvast een browniebakvorm of ovenschaal met bakpapier.

Laat de linzen uitlekken in een zeef en spoel ze goed na met water. Bliklinzen zijn namelijk gezouten; het zout wil je er zoveel mogelijk afspoelen. Doe de linzen samen met de eieren in de blender of keukenmachine en pureer ze een paar minuten. Beter te lang dan te kort, je wilt namelijk echt geen velletjes in je brownies.

Snijd de bananen en de biet in stukjes en voeg deze bij het linzenmengsel. Pureer wederom totdat alle stukjes verdwenen zijn. Voeg honing, cacao en kokosolie toe en pureer nogmaals.

Doe het mengsel in de met bakpapier beklede bakvorm en bak de brownies in 40 minuten mooi goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen, snijd ze in blokjes en serveer. Je kunt de brownies in blokjes ook ongeveer een week in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *