Gezonde appel wortel cupcakes

Zoals ik al vertelde in mijn vorige blog, waren we vorige week een weekje in Porto. Daar aten we allerlei verschrikkelijk lekkere, maar ongezonde gerechtjes (eclairs als ontbijt, baconburgers als lunch, enz…). De ‘Fransesinha‘ – het typische gerecht van Porto – stak er met kop en schouders bovenuit. Misschien maak ik daar nog ooit een gezonde versie van, met portobello en gegrilde courgette bijvoorbeeld.

Maar door al dat ongezonde eten van afgelopen week snakte ik naar groenten en gezonde gerechtjes. De laatste dag hebben we verschillende winkels afgezocht naar een appel. En zochten we het restaurant uit op de salades, haha! Nu we weer thuis zijn ben ik flink aan het koken en bakken geslagen. Ik maakte gisteren al semi-gezonde lunchgerechtjes voor komende week en vandaag bakte ik gezondere tussendoortjes: deze appel wortel cupcakes.

Appelwortel cupcakes

Het recept

Bereidingstijd: 10 minuten + 25 minuten oventijd

Ingrediënten voor 6 kleine appel wortel cupcakes:

  • 1 grote appel (de mijne woog 140 gram!)
  • 1 kleine wortel (40 gram)
  • 50 gram havermout
  • 2 theelepels honing
  • 1 ei
  • 20 gram (1 flinke theelepel) roomkaas naturel
  • kaneel, gember en nootmuskaat naar smaak
  • 1 eetlepel extra havermout als topping
  • 1 theelepel extra honing voor de topping

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en rasp 3 van de 4 kwarten fijn. Snijd het overige kwart in stukjes van ongeveer dobbelsteen formaat. Rasp de wortel, voeg de havermout, roomkaas, honing en het ei toe en roer goed. Voeg naar smaak kaneel, gember en nootmuskaat toe. Ik gebruikte een grote snuf kaneel en een kleine snuf gember en nootmuskaat. Rooster de extra lepel havermout met de honing zonder boter of olie in een droge koekenpan 5 minuutjes totdat deze knapperig is.

Verdeel het deeg over 6 kleine cupcake vormpjes. Bestrooi met de geroosterde havermout met honing voor wat crunch. Bak de cupcakes in 25 minuten op 200 graden goudbruin en gaar. Serveer met extra honing en crunchy havermout als gezonde topping, met roomkaas en poedersuiker als ongezonde topping of eet ze zo. Geniet ervan!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *