Gevulde speculaas met peer

De Sint is weer in ’t land! Een beetje vrolijkheid ten midden van de wereldse ellende van afgelopen week. En een goed excuus om lekkere dingen te bakken, zoals gevulde speculaas. Iedereen kent de traditionele gevulde speculaas met amandelspijs. Ik maakte een gevulde speculaas met peer in plaats van een spijsvulling.

Het deeg baseerde ik op deeg van ‘Koken met Karin’. Ik gebruikte alleen minder boter, andere suiker en meer kruiden. De vulling was complete improvisatie. We gooien wat bij elkaar en zien wel waar het schip strandt, dat soort improvisatie. Gelukkig pakte dat erg goed uit!

Speculaas gevuld peer2

Het recept

Bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten oventijd

Ingrediënten voor 12 stukjes:

  • 1 grote peer (mijn exemplaar woog 315 gram!) + eventueel extra perenstukjes
  • 1 losgeklopt ei
  • 250 gram bloem
  • 130 gram suiker (neem bruine basterdsuiker voor donkere speculaas)
  • 175 gram boter
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 eetlepels koek/speculaaskruiden
  • 2 flinke theelepels kaneel
  • snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de peer in vieren en verwijder het klokhuis. Rasp 3 van de 4 kwarten (met schil) en snijd het vierde kwart in kleine stukjes. Eventueel voeg je meer stukjes peer toe (als je nog een peer hebt). Meng de peer met het losgeklopte ei en 1 theelepel kaneel.

Maak dan het deeg: meng bloem, suiker en bakpoeder met de koek/speculaaskruiden, de tweede flinke theelepel kaneel en een snufje zout. Snijd de boter er in dobbelsteentjes doorheen. Kneed het deeg met koele hand tot een korrelig deeg. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en rol het uit tot twee dunne lappen van een paar mm dik. Maak er eentje iets groter dan de ander, zodat die ook de zijkant van de vorm kan bedekken.

Bekleed een vierkante vorm met bakpapier en leg er de grootste lap deeg in. Vul met het peer/eimengsel en dek het af met de iets kleinere lap deeg. Bak de gevulde speculaas met peer in 40 minuten op 180 graden totdat de bovenkant mooi bruin is. Laat de koek afkoelen voordat je hem in stukjes snijd.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *