Gemengde kool en snelle witlofsalade

Wij eten eigenlijk nooit een ouderwets Nederlands AVG’tje. Aardappels – Vleesch – Groenten, met vlees in de hoofdrol. Wél eten wij af en toe aardappels, terwijl die om de een of andere reden in het verdomhoekje zijn geraakt. Ze moeten tegenwoordig worden vervangen door hun grotere, oranje en zoete broertje, de zoete aardappel. Laat ik die nou niet zo lekker vinden.

Gelukkig kun je ook met ouderwetse aardappels leuke gerechtjes maken. Ik bak ze graag in de oven, rood uitje erbij, rozemarijn, knoflook, beetje olie… Heerlijk! Erbij serveer ik dan twee soorten groenten. Vandaag serveerde ik een warm en een koud groente-gerechtje: warme gemengde kool en een snelle witlofsalade. En dus krijgen jullie vandaag niet één, maar twee recepten van mij!

Gemengde kool

Gemengde kool

Het recept

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor een bijgerecht voor 2 personen:

  • 1 plak koolraap (1 cm dik)
  • 6 bladeren Chinese kool
  • een stukje rode paprika
  • wat zachte geitenkaas

Snijd de plak koolraap in hele dunne reepjes, zodat je een soort tagliatelle achtige slierten krijgt. Snijd de Chinese kool in iets dikkere repen van ongeveer 1 cm breed. Kook de koolraap in een dun laagje water 8-10 minuten voor en voeg dan de Chinese kool toe. Kook ze samen nog 5 minuten. Snijd ondertussen de paprika in dunne reepjes. Giet de kool af, voeg de paprika reepjes toe en garneer met geitenkaas. Serveer direct.

Witlof sinaasappel

Witlofsalade

Het recept

Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten voor een bijgerecht voor 2 personen:

  • 1 stronkje witlof
  • 1 sinaasappel
  • gemalen venkelzaad
  • gemalen komijnzaad
  • paprikapoeder
  • citroensap
  • olijfolie

Snijd de witlof doormidden en haal het bittere hart eruit. Snijd de rest van de witlof in dunne reepjes, die je besprenkelt met wat citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden. Schil de sinaasappel met een mes, zodat je al het wit er mee af schilt. Snijd vervolgens het vruchtvlees tussen de velletjes uit. Doe dit boven een bakje, zodat je het sap opvangt. Knijp de resten van de sinaasappel en de schillen van de sinaasappel goed uit boven het bakje, om al het sap te kunnen gebruiken. Meng het sap met een flinke scheut olijfolie en kruid het met venkel, komijn en paprikapoeder. Roer de dressing door de witlof en sinaasappelstukken heen en serveer direct.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *