Gambiase Jollof

Ooit ben ik begonnen met het bedenken van recepten. De eerste inspiratie kwam doordat ik in Duitsland ging wonen, graag Roti at (van de ‘wereldgerechten’) en dat niet kon krijgen. Ik probeerde en combineerde allerlei recepten, net zolang totdat ik het goed had. De ‘wereldgerechten’ zijn niet lang daarna uit mijn keuken verbannen maar ze bleven een inspiratiebron.

Op mijn blog die ik als student bijhield, postte ik ooit dit recept voor Gambiase Jollof. Gisteren maakte ik het weer en was verrast over de heerlijke smaak. Dat was ik een beetje vergeten. Zou best een idee zijn voor de bekende producent van wereldgerechten in pakjes en zakjes, al is zelf maken natuurlijk veel lekkerder!

Vandaar dat ik het (aangepaste) recept ook hier wil delen. Jollof is eenpansgerecht met rijst, kip, limoen, tomaat en boontjes. Supersimpel, redelijk snel en heel zomers.

Jollof

Het recept

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 3 grote of 4 kleine eters:

  • 1 kipfilet
  • 2 grote trostomaten
  • 200 gram sperzieboontjes (diepvries of voorgekookt)
  • 200 gram rijst
  • half blikje kokosmelk (200 ml)
  • ongeveer een theeglas kokend water
  • 1 limoen (+ extra voor de garnering)
  • 1 rode peper
  • 2 rode uien
  • 2 cm gemberwortel
  • 3 tenen knoflook
  • olijfolie
  • snufje nootmuskaat
  • snufje komijn
  • snufje zout

Kook wat water (in een waterkoker kan) voor later in het recept. Snijd de kip in stukjes en snipper de ui, knoflook, peper en gemberwortel. Bak de kip in wat olie met een klein beetje zout eventjes aan, haal hem dan uit de pan en fruit de gesnipperde smaakmakers tot zij zacht zijn. Snijd de tomaten in grove stukken, weeg de rijst af en voeg de tomaten en rijst bij het ui-mengsel. Kruid met de rasp van de limoen, een klein beetje zout, een snufje nootmuskaat en een snufje komijn. Pers de limoen uit en voeg ook het sap erbij. Vul aan met kokosmelk en zoveel kokend water dat de rijst net onder staat. Nu is het wachten geblazen, leg een deksel op de pan en laat het geheel in 20 minuten gaar worden. Voeg op het laatst de sperzieboontjes en de gebakken kipstukjes toe. Laat alles warm worden, proef en maak het af met een snufje zout. Garneer met wat stukjes limoen.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *