Falafel zelf maken

Een jaar of drie geleden woonde en studeerde ik in Essen, Duitsland. Een paar studiegenootjes van mij aten veganistisch, wat een leuke uitdaging betekende als we met z’n allen gingen barbecueën. Tijdens één van deze barbecues ‘maakte’ ik falafel – ik deed drie balletjes op een spiesje – en de balletjes ‘maakte’ ik door een pakje te gebruiken waar je alleen water aan hoefde toe te voegen. Schaam.

Gelukkig is het tijd voor de foodblogswap en zie daar op Eef Kookt Zo: een recept voor falafel! Ik probeerde het al eerder zelf te maken, maar telkens mislukte het of was het bij lange na niet zo lekker als de kant-en-klare of alleen-water-toevoegen falafel. Tijd om nog een poging te wagen.

En voilá! Het perfecte falafelrecept. Al toen ik het mengsel aan het roeren was zei ik: “Ja, dit ruikt naar falafel!”. We moesten nog even afwachten – gelukkig is vriendlief geduldig – want het frituuravontuur in de koekenpan moest nog beginnen. Maar ook dit ging wonderbaarlijk voorspoedig. Na een uurtje (ik besloot de stap waarin het ‘deeg’ moest rusten over te slaan omdat ik ongeduldig was) konden we proeven.

Wauw! Dit zijn de echte. Lekker gekruid, knapperig van buiten, zacht van binnen en met net die paar stukjes voor een lekkere bite. Dankjewel Eef, voor dit heerlijke en gemakkelijke recept!

Falafel

Het recept voor falafel

Bereidingstijd: ongeveer 1 uur

Ingrediënten voor 14-16 balletjes:

  • 1 blik kikkererwten (400 gram)
  • 1 ui
  • 3 bosuitjes
  • 5 tenen knoflook
  • 2 takjes koriander
  • 2 takjes krulpeterselie
  • 1 flinke theelepel komijn
  • 1 flinke theelepel bakpoeder
  • 1 theelepeltje zout
  • 1 theelepeltje chilivlokken
  • 4 eetlepels bloem
  • olie om in te bakken

Voor de saus:

  • 2 flinke eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 bosui
  • snufje zout

Laat de kikkererwten goed uit lekken en spoel ze even na. Snipper de ui, knoflook, bosui, koriander en peterselie grof. Doe de kikkererwten samen met deze kruiden in de blender. Voeg komijn, bakpoeder, zout, chilivlokken en 1 eetlepel bloem toe en blend tot het een grof geheel is. Doe het in een andere bak en roer er per eetlepel bloem doorheen, totdat het een mooi deeg geworden is.

Verhit een centimeter dikke laag olie in een koekenpan totdat hij bruist als je er iets (stukje brood bijv.) in laat vallen. Doe een laagje bloem op een bord, pak een eetlepel falafel-deeg en rol hier met bebloemde handen een bolletje van. Druk het bolletje enigszins plat en bak het voorzichtig in de bruisende olie. Keer na 1-2 minuten om. Bak niet te veel falafel-bolletjes tegelijk, zorg dat ze elkaar in ieder geval niet raken. Laat de falafel uitlekken op een stukje keukenpapier en serveer met een simpel sausje van Griekse yoghurt, gesnipperde bosui en een snufje zout.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *