Courgetti met kipgehaktballetjes in pittige tomatensaus

Gisteren was het noodweer – het regende 24 uur onafgebroken – maar dat was erg goed voor de tuin. De rucola staat te schitteren: tijd om er iets mee te maken! Ik verwerkte een grote handvol versgeplukte rucola in deze courgetti met kipgehaktballetjes in pittige tomatensaus.

Courgetti is de term voor koolhydraat arme en glutenvrije ‘spaghetti’, gemaakt van courgette. Ik maakte al eerder een vegetarisch gerechtje met deze heerlijke slierten, nu is het tijd voor een variant met kip! De pittige tomatensaus met kipgehaktballetjes doet het overigens ook goed bij rijst of normale pasta, voeg dan wel een paprika en een courgette toe voor de vitamientjes.

Courgetti kipgehakt

Het recept voor courgetti met kipgehaktballetjes in pittige tomatensaus

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 2 grote of 3 kleine eters:

  • 2 courgettes
  • 1 kipfilet
  • 1 ei
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 grote witte ui
  • 1 blik gepelde tomaten
  • een handje rucola (50 gram?)
  • 1 rood pepertje
  • een scheutje chilisaus
  • wat peper en zout naar smaak
  • olijfolie om in te bakken

Begin met het maken van het kipgehakt. Snijd hiervoor de kipfilet in stukken en doe ze samen met het ei en de helft van de kleine rode ui in de blender. Voeg een paar blaadjes rucola toe en pers de teen knoflook erboven uit en blend tot het een redelijk zacht geheel is. Er mogen echt nog wel wat stukjes in zitten, die geven juist wat structuur aan de balletjes. Kruid met peper en zout. Vorm met natte handen kleine balletjes (formaat pingpongbal is al aan de grote kant) van het kipgehakt.

Verhit wat olijfolie in een pan en bak de balletjes rondom goudbruin. Snipper de andere helft van de rode ui en fruit deze kort aan in het bakvet. Doe een deksel op de pan, draai het vuur klein en laat de balletjes 5 minuten rustig garen.

Ondertussen maak je de pittige tomatensaus: snipper de ui en de rode peper en fruit deze samen met wat zout aan in olijfolie. Voeg, als de ui glazig is, de tomaten toe (snijd deze eventueel wat kleiner). Dit laat je een minuut of 5 doorkoken. Daarna zet je er kort de staafmixer in, zodat het een iets gladdere saus wordt. Ook hier geldt: er mogen best nog wat stukjes in zitten, dat is juist lekker! Maak de saus op smaak met een scheutje kant-en-klare chilisaus en meng met de gehaktballetjes.

Als laatste zet je alvast water op voor de courgetti. Draai de courgettes door de spirelli tot lange dunne slierten en kook deze in 3 minuten beetgaar. Serveer de courgetti met kipgehaktballetjes in pittige tomatensaus op een bedje van rucola.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *