Chocoladetruffels

Eerder maakte ik al een gezonde variant van de bekende chocoladetruffels, namelijk met avocado. De traditionele truffels had ik nog nooit gemaakt. Gelukkig nadert het einde van november rap en dat betekent dat het tijd is voor de foodblogswap. Ik kookte deze maand van Zoet en Verleidelijk, een blog met – je raadt het al – voornamelijk zoete recepten. En zie daar: mijn favoriete decembersnoepgoed (wat eigenlijk altijd heel lekker is, maar wat ik van mezelf niet altijd mag eten) – De Truffel!

Ik maakte van de slagroomtruffel een versie met een chocolade-anijsvulling. Ik gebruikte minder suiker, verving een gedeelte van de suiker door gestampte muisjes en voegde wat cacao toe. Wel had ik een beetje ruzie met de eerste stap, waarbij je de slagroom door de boter moet roeren. Bij mij ging het schiften en ik hield een chocoladeboter over. Poging twee ging beter, maar nog kwam er vocht uit. Deze chocolade-karnemelk heeft vriendlief met veel plezier opgedronken trouwens.

Oh, en lekker dat ze waren! Waren… Want je eet ze zo op. Het zijn wel echte caloriebommetjes, dus uitdelen moet!

Truffels FBS

Het recept

Bereidingstijd: 1 uur

Ingredienten:

  • 125 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 ml slagroom
  • 40 gram poedersuiker
  • 20 gram gestampte muisjes
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 theelepels cacaopoeder voor in het mengsel
  • 250 gram gesmolten chocolade (ik had iets meer nodig)
  • 100 gram cacaopoeder voor om de truffels heen

Roer de boter, slagroom, poedersuiker, vanillesuiker en gestampte muisjes door elkaar. Voeg 2 theelepels cacao toe en roer tot het een glad mengsel is. Niet mixen, en zeker niet te hard, want dan gaat het schiften.

Doe het mengsel in een spuitzak (of gebruik de budgetoplossing: een diepvrieszakje, waarvan je een puntje afknipt) en spuit mooie bolletjes op een stukje bakpapier. Bij mij werden het hompjes in plaats van bolletjes, maar hee, als de smaak maar goed is toch? Ik haalde uit deze hoeveelheid beslag 19 truffels. Prik in ieder bolletje een prikkertje. Leg het stukje bakpapier met de bolletjes even in de diepvries. Truffels in actie

Smelt de chocolade in een kommetje boven een pan heet water. Zet de cacao en de gesmolten chocolade klaar, met daarnaast een schoon stuk bakpapier. Neem nu één voor één de (enigszins bevroren) truffels-in-wording uit de diepvries en haal ze door de gesmolten chocolade. Draai ze rond zodat de overtollige chocolade eraf vliegt (letterlijk, je zult vies worden!) en haal ze dan door de cacao. Zet ze vervolgens op het bakpapier. Doe dit voor alle truffels.

Haal als laatste de prikkertjes uit de chocoladetruffels en duw het gaatje dicht met een beetje cacoa. Bewaar de truffels in de koelkast. Nogmaals, ze zijn superlekker maar werkelijke boterblokjes, dus uitdelen moet!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *