Chocoladetaartje

Voor de foodblogswap van deze maand kookte ik van Deedylicious, een blog met niet alleen recepten maar ook veel leuke berichten over muziek, design en bijvoorbeeld festivals. Wendy, het ‘brein’ achter deze uitgebreide website, is dan ook een manusje-van-alles. Zo iemand die niet alleen lekker kan koken, maar ook geniaal mooie foto’s kan maken, prachtige ontwerpen voor van-alles-en-nog-wat in elkaar knutselt en dan ook nog eens wat van muziek af weet. De cultuurbarbaar in mij is lichtelijk jaloers.

Ik koos voor een Italiaans chocoladetaartje met pistache, maar ruilde de pistache om voor pecannoten. Die hebben wel wat minder smaak, dus gooide ik ze door de gezouten karamel. Lekker!

Chocoladetaartje fbs

Het recept

Bereidingstijd: 1 uur plus 2 uur wachttijd

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram boter voor het deeg
  • 70 gram suiker
  • 1 ei
  • 200 gram pure chocolade
  • 200 ml slagroom
  • 70 gram boter voor de vulling
  • 50 gram pecannoten
  • 4 eetlepels suiker voor de karamel
  • scheutje melk
  • zeezout

Maak eerst het deeg. Mix daarvoor 70 gram suiker door 125 gram boter. Voeg in porties de bloem toe, roer het ei erdoorheen en kneed het vervolgens met koele handen tot een mooie, samenhangende deegbal. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het even in de koelkast om te rusten. Even is ongeveer 20 minuten tot een half uur. Die twintig minuten werkt prima als je, zoals ik, geen geduld hebt.

Ondertussen kun je de gekarameliseerde pecannoten maken. Doe daarvoor 4 eetlepels suiker in een pannetje. Voeg een klein scheutje (2-3 eetlepels?) melk toe en breng aan de kook. Wacht 10 minuten zonder te roeren. Zet het vuur uit, voeg nog een scheutje melk (1 eetlepel?) toe en roer dan goed. Stamp de pecannoten fijn en roer deze, samen met een snuf zeezout, door de warme karamel. Laat het afkoelen en breek in stukjes.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm met het deeg, prik gaatjes in de bodem en vul met blinkbakvulling. Ik gebruik hiervoor gedroogde zwarte bonen, die ik apart houd en telkens opnieuw gebruik. Bak de bodem 10 minuten blind en daarna nog 20 minuten zonder blindbakvulling, totdat hij mooi droog en lichtbruin is. Laat de bodem afkoelen.

Dan is het tijd voor de vulling. Hiervoor breek je de chocolade in kleine stukjes en smelt je vervolgens de boter door de slagroom. Als alle boter gesmolten is, is de slagroom warm genoeg om de chocolade te laten smelten zonder dat je fornuis nog aan staat. Roer dan dus de stukjes chocolade erdoorheen en blijf roeren tot het een gladde massa is.

Vul de taart met de helft van het chocolademengsel. Bestrooi dan met gekarameliseerde pecannoten en giet de andere helft van het chocolademengsel eroverheen. Zet de taart een uurtje of 2 in de koelkast om op te stijven. Serveer eventueel met wat extra pecannoten of karamel en geniet!

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *