Caldo verde – Portugese soep

In de herfstvakantie (ja, dat is al een tijdje geleden…) gingen vriendlief en ik een weekje naar Porto, Portugal. Daar aten we allerlei lekkere dingen, waaronder deze ‘groene soep’: caldo verde. De soep wordt traditioneel gemaakt met Portugese kool, die je in Nederland helaas niet kunt krijgen. Het alwetende internet biedt soelaas en vertelt mij dat je hem ook prima met boerenkool of snijbiet kunt maken.

Laat ik die nou net allebei niet in huis hebben. Talloze recepten doorlezend, realiseerde ik mij dat deze soep waarschijnlijk een typisch wintergerecht is; de hoofdingrediënten kool, uien, aardappels en gedroogde worst zijn allemaal lang te bewaren. Toch vermoed ik dat – omdat er zo veel varianten zijn met zo veel verschillende soorten kool – het vooral een restjesgerecht is, dat in het voorjaar prima gemaakt kan worden met groene bladgroenten die nu voorhanden zijn.

Ik maakte een veganistische variant van deze soep met huisgemaakte groentebouillon. Mocht je liever wel vlees eten, fruit dan eerst 10 cm chorizoworst in kleine stukjes tot deze hun vet loslaten, voordat je met bouillon, aardappels en uien aan de slag gaat. Maar eerlijk gezegd mis ik de worst totaal niet!

Caldo verde vegan

Het recept voor vegetarische (veganistische) caldo verde:

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor 4-8 kommen soep:

  • 4 of 5 grote aardappels
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 200-400 gram Chinese kool (of andere groene bladgroente naar keuze)
  • 1,5 liter groentebouillon (van blokje of zelf gemaakt)
  • kneepje citroensap
  • vers gemalen peper
  • bosui, peterselie en chilipeper ter garnering

Schil de aardappels en snijd ze in stukken van een centimeter of 3 doorsnee. Breng de bouillon aan de kook, snipper de ui, pers de teen knoflook en voeg deze twee samen met de aardappels bij de bouillon. Laat de aardappels in 20 minuten zachtjes gaar koken. Zet de staafmixer in de soep en pureer tot ongeveer de helft van de aardappels is verdwenen. Snijd de kool in reepjes. Voeg de kool toe, een kneepje citroensap en een flinke draai versgemalen peper. Breng de soep opnieuw aan de kook; laat hem nog 5-8 minuten zachtjes koken.

Schep de soep in robuuste kommen of borden, garneer met bosui en/of peterselie en breng de soep eventueel met wat chilipeper of tabasco extra op smaak. Serveer de soep met een lekker stukje brood met roomboter.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *