Cake met wei

Het jammere van kaas maken is dat je van 2 liter melk ongeveer 200 gram kaas overhoudt. De rest is wei en wat moet je daar nou toch weer mee… Ik las dat de Nederlandse kaasindustrie tegenwoordig erg veel verdient aan de verkoop van wei, omdat het blijkbaar een supergezond goedje is. Het is enorm eiwitrijk, alle goede aminozuren zitten erin. Het wordt dan ook veel gebruikt in sportdrankjes, eiwitshakes of medicijnen.

Gelukkig kun je er ook in een gewone keuken leuke dingen mee doen. Ik maakte er bijvoorbeeld deze cake met wei, maar ik las ook dat je er pannenkoekjes of zelfs mostersoep mee kunt maken. Het recept voor de cake vond ik hier en paste ik natuurlijk aan aan mijn wensen. Bij het recept staat dat het een vrij vaste consistentie krijgt, dus koos ik voor een extra ei, om wat meer lucht erin te krijgen. En dat werkte! Het werd echt een heerlijke, maar vullende cake (door al die supergezonde eiwitten natuurlijk!).

Wei cake 2

Het recept

Ingrediënten:

  • 375 gram wei (gezouten, één dag verzuurd)
  • 500 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 300 gram suiker
  • 3 eieren

Verwarm eerst de oven voor op 175 graden. Meng dan de bloem met bakpoeder en suikers totdat je geen klontjes meer ziet. Maak een kuiltje in het midden en giet daar voorzichtig de wei in. Goed blijven roeren tot je een soort dik pannenkoekenbeslag hebt.

Klop met de mixer de eieren superluchtig. Dat duurt een minuut of 10, eventjes geduld dus. Spatel de eieren dan voorzichtig in porties door het deeg. Voorzichtig, want je wilt nu niet de lucht eruit gaan slaan. Rustig spatelen dus!

Bekleed een cakevorm met bakpapier, stort je deeg erin en bak je cake in 80-90 minuten mooi goudbruin en gaar. Na 40 minuten deed ik er aluminiumfolie overheen, om te voorkomen dat hij zwart zou worden. Goed in de gaten houden, op tijd inpakken in folie en na een anderhalf uur genieten van deze heerlijke cake.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

4 Comments

    • Ik hield wei over na het maken van kaas, maar ik heb eerlijk gezegd totaal geen idee waar je het zou kunnen kopen. Misschien bij een kaasboerderij vragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *