Bruschetta met tomaat

De eerste gang op kerstavond was een trio van tomaat. Het trio bestond uit twee tomatentulpjes, een gazpacho van gegrilde paprika en tomaat en een bruschetta met tomaat. Die bruschetta staat al jarenlang op het menu met kerst bij mijn ouders.

Een paar jaar geleden vulde ik voor het eerst een weckpot met tomaten, basilicum en olie, om die vervolgens opgegeten te zien worden door mijn vader, die er helemaal gek op bleek te zijn. Sindsdien neem ik ieder jaar zo’n pot mee. Doordat het mengsel een dag kan intrekken, zijn de smaken optimaal. Soms maak ik in de zomer de snelle versie: snijden – mengen – serveren, maar eigenlijk kan niets op tegen deze fijne uitgebreidere versie. Dit lekkere hapje is trouwens ook een tip voor oudjaarsavond!

IMG_20151224_193635

Het recept

Bereidingstijd: 20 minuten + minimaal 4 uur wachttijd

Ingrediënten voor een inmaakpot van 0,75 liter:

  • 5 of 6 tomaten
  • 2 flinke takjes basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode ui
  • 100 ml olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn

Om de bruschetta lekker te serveren:

  • Ciabatta of afbakstokbrood
  • Versgemalen peper
  • Grof zeezout
  • 1 teentje knoflook

Snipper als eerste de ui heel fijn en pers de teen knoflook uit. Meng deze twee in een klein bakje, zodat je ze later gemakkelijk met een theelepeltje over de tomaten kunt verdelen. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes. Snijd vervolgens de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes. Snijd dan het vruchtvlees in gelijke stukjes. Vul de weckpot als volgt: een laagje tomatenstukjes, wat ui/knoflook, een paar stukjes basilicum en een scheutje olie. Dan weer een laagje tomaten, ui/knoflook, basilicum et cetera. Als het goed is kun je de pot vullen met 5, misschien 6 tomaten. Als laatste voeg je een twee eetlepels witte wijnazijn toe.

Laat de pot 12 uur staan in de koelkast, zodat de smaken goed intrekken. Wil je het wat sneller, dan laat je hem op kamertemperatuur staan en zijn de smaken na een uurtje of 4 wel goed. De last-minute optie snijden – mengen – serveren kan natuurlijk ook, maar is echt minder lekker.

Bij het serveren smeer je wat plakken brood in met de teen knoflook, bak je ze even af totdat ze knapperig zijn en beleg je ze met het tomatenmengsel. Bestrooi met peper en zout en geniet!

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *