Broodje biet

Mijn schoonmoeder gaf me vorige week twee enorme rode bieten. Die had ze gekregen, maar ze wist niet zo goed wat ze er mee moest maken. Of dat ik ze niet wilde hebben… Nou, dat hoef je mij geen twee keer te vragen! Vandaag maakte ik dus iets lekkers met de bieten. Want wat dat betreft heeft mijn schoonmoeder wel gelijk, gekookte bietjes met aardappels en vlees zijn nou niet echt je-van-het.

Ik wilde de bietjes eigenlijk in een bietenburger (zoals deze geweldige burger) verwerken, maar strandde ergens toen ik de mandarijnen in mijn fruitmand zag liggen. Vandaar een spontane change of plans, en ging ik voor een heerlijke bietensalade op brood. Bietjes, mandarijntjes en brie zijn samen met tijm de belangrijkste smaakmakers in dit gerecht. Een broodje biet, heerlijk als lunch op je vrije zondag!

Broodje biet

Het recept

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 2 broodjes:

  • 1/2 bietje (100 gram, gekookt)
  • 1/4 rode ui
  • 2 mandarijnen
  • 2 afbakbroodjes
  • 6 plakken brie
  • 1 theelepeltje honing
  • 2 theelepels olijfolie
  • takje verse tijm (3 cm)
  • beetje zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de afbakbroodjes doormidden en leg op iedere onderste helft 2 plakken brie en op de bovenste helften 1 plak. Bak de broodjes met de brie naar boven in 10 minuten af.

Snijd ondertussen de biet in kleine blokjes. Schil de mandarijn met een mes, zodat je alle velletjes en witte draadjes verwijderd. Snijd dan het vruchtvlees eruit. Doe dit allemaal wel boven een bakje, dan vang je meteen het sap op, dat kun je straks mooi gebruiken voor de dressing. Knijp de schillen en velletjes dan ook nog eens goed uit voordat je ze weggooit. Snijd de rode ui in dunne halve ringen.

Maak de dressing van twee eetlepels mandarijnsap, de honing, olijfolie en de blaadjes van het takje tijm. Haal de broodjes uit de oven, beleg met biet, ui en mandarijn en een paar theelepeltjes dressing. Maak eventueel op smaak met een beetje zout. Serveer de broodjes biet direct.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *