Broccoli lasagne met feta en paprika

Vriendlief is fan van lasagne. Steevast antwoord hij, wanneer ik hem vraag wat hij komende week wil eten, “Lasagne”. Maar ja, om nou iedere week dezelfde lasagne te eten, dat gaat mij te ver. Ik experimenteer er dus vrolijk op los. Gisteren vond ik twee broccoli’s in de koelkast. Tijd voor broccoli lasagne dus!

Het maken van deze lasagne duurt even, maar dan heb je ook wat. Deze broccoli lasagne zit boordevol groenten, bevat genoeg eiwitten door de kaas en de melk in de béchamelsaus en kun je indien gewenst maken met ieder soort lasagnevel. En als je de lasagnevellen voorkookt, dan valt het wel mee met ‘duurt even’; hij staat dan zelfs al in een half uur op tafel!

Broccoli lasagne

Het recept voor broccoli lasagne

Bereidingstijd: 30 minuten + 45 minuten oventijd

Ingrediënten voor 3 grote of 4 kleine eters:

  • 2 kleine stronken broccoli (500 gram)
  • 1 plak feta (150 gram)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 grote gegrilde paprika’s uit een pot
  • 30 gram boter
  • 500 ml volle melk
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 bosuitjes
  • olijfolie
  • nootmuskaat, peper en zout naar smaak

Snijd van één van de stronken broccoli alle roosjes af. De steel van deze broccoli gebruik je niet. Snijd uit de andere stronk broccoli in de lengte twee mooie plakken voor bovenop de lasagne. Kook deze plakken in 8 minuten beetgaar. Snijd de rest van de broccoli in kleine roosjes. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Haal twee mooie paprika’s uit de pot, halveer ze in de lengte en laat ze uitlekken. Snipper ook alvast een bosuitje.

Snipper de ui en de teen knoflook en fruit deze samen even zachtjes aan in wat olijfolie. Voeg de kleine broccoliroosjes toe en een klein scheutje water. Laat dit zachtjes pruttelen totdat de broccoli helgroen van kleur is. Roer er dan 2/3 van het verkruimelde blok feta doorheen.

Maak ondertussen de bechamelsaus: smelt de boter, voeg de bloem toe en roer goed. Laat dit 3 minuten garen maar blijf roeren, zodat de saus niet verkleurt. Voeg dan in één keer alle melk toe en klop met een garde. Breng de saus aan de kook. Laat hem indikken tot een mooie saus-dikte. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Bouw de lasagne als volgt op: onderin de eerste helft van de broccoliroosjes met feta. Daarbovenop leg je lasagnebladen, twee opengevouwen gegrilde paprika’s met wat gesnipperde bosui, lasagnebladen en weer broccoli. Herhaal dit, maar eindig met lasagnebladen in plaats van een derde keer broccoli. Giet de bechamelsaus over de lasagne, leg de twee mooie plakken broccoli erbovenop en verkruimel er wat feta over. Garneer met bosui.

Bak de broccoli lasagne in 30-45 minuten op 200 graden totdat de lasagnebladen zacht zijn en de feta bruin geroosterd. Garneer met verse bosui en geniet!

PS. Met voorgekookte lasagnebladen kun je de oventijd verkorten naar 10 minuten onder de grill, zodat de fetakaas kleurt. De smaken trekken dan wel wat minder in elkaar.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *