Bobotie

Bobotie is een Zuid Afrikaans gerecht met gehakt, ei en kerrie uit de oven. Wil je het maken, dan kun je twee dingen doen. 1: Je gaat naar de supermarkt, haalt een pakje ‘wereldgerechten’, boontjes, gehakt en ei en doet netjes wat er op het pak staat, of 2. Je gaat naar de supermarkt, haalt boontjes, gehakt, ei en rijst en zoekt in je kast naar kerrie en laurier. Vervolgens volg je een simpel recept als dit en bespaar je zo 2 euro. Of hoeveel kost zo’n pak tegenwoordig… Geen idee.

Deze bobotie zonder pakjes en zakjes, helemaal zelfgemaakt dus, staat in een uurtje op tafel. Het fijne is dat je zelf dingen kunt toevoegen of weglaten naar smaak. Houd je niet van rozijnen (zoals wij)? Laat ze weg! Eet je graag minder zout (zoals wij)? Dat kan heel gemakkelijk, gewoon minder zout toevoegen.

In ieder geval, met dit recept maak je dus gemakkelijk en redelijk snel zelf bobotie. De smaak is vast niet authentiek Zuid Afrikaans, maar komt dicht in de buurt van wat ik me herinner van het pak. Vriendlief en ik vonden het in ieder geval erg lekker!

Bobotie

Het recept

Bereidingstijd: 30 minuten + 20 minuten oventijd

Ingrediënten voor 3-4 personen:

  • 300 gram gehakt
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 appel
  • 400 gram sperziebonen (diepvries)
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels Griekse Yoghurt (of crème fraîche)
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel kerriepoeder (of meer naar smaak)
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout naar smaak
  • chilipoeder naar smaak
  • olijfolie om in te bakken

Snipper de ui, plet en snipper de teen knoflook en snijd de gember heel fijn. Fruit deze drie samen aan in wat olijfolie en voeg, als de ui glazig is, het gehakt, kerriepoeder en zout naar smaak toe. Roerbak dit totdat het bruin is en voeg dan 3 eetlepels van de yoghurt, al het water, de laurierblaadjes en de sperziebonen toe. Breng aan de kook, doe de appel in stukjes (met schil) erbij en laat nog 15 minuten doorkoken. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Klop de eieren los met de overgebleven eetlepel yoghurt. Voeg zout en (chili)peper naar smaak toe. Zet na 15 minuten het vuur uit, wacht tot de bobotie niet meer kookt en roer dan het eimengsel erdoor. Giet meteen over in een ovenschaal, zorg dat de laurierblaadjes mooi bovenop liggen en bak de bobotie nog 20 minuten op 200 graden totdat het eimengsel gestold is. Haal de laurier eruit voor je hem serveert, serveer met gekookte rijst.

FacebookTwitterGoogle+Share

marjolein

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *